masovna imunizacija

UNICEF nabavlja više od milijardu injekcija za cjepivo protiv Covida-19

19.10.2020 u 14:24

Bionic
Reading

UNICEF želi uskladištiti i pripremiti milijardu injekcija do kraja 2021. kako bi mogao brzo pokrenuti masovne kampanje imunizacije čim će cjepiva protiv covida-19 biti dostupna.

"Cijepljenje protiv covida-19 na razini svijeta će uskoro biti jedan od najvećih zadataka u povijesti čovječanstva i moramo što brže napredovati u proizvodnji cjepiva", rekla je Henrietta Fore, direktorica Fonda Ujedinjenih naroda za djecu, prenosi se u priopćenju.

Kad bi se 520 milijuna šprica koje organizacija želi pohraniti do kraja 2020. poslagale jednu do druge, one bi jedan i pola puta obišle svijet, dodala je kako bi predočila razmjere zadatka.

Za sada nijedno cjepivo protiv covida-19, koji je usmrtio više od 1,1 milijuna ljudi od početka epidemije 2019., nije u upotrebi. 

Oko 200 cjepiva je u raznim fazama razvoja i ispitivanja. Desetak ih je u posljednjoj fazi procesa prije procjene i mogućeg odobrenja zdravstvenih vlasti, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Sredstva potrebna za šprice, ali i 5 milijuna kutija za sigurno odbacivanje korištenih šprica stiže od Gavija ili Saveza za cjepivo koji djeluje na temelju suradnje između vlasti, zaklada, međunarodnih organizacija i tvrtki. 

UNICEF, prvi kupac cjepiva u svijetu zadužen je za koordinaciju opskrbe. Uz WHO također priprema postojeća sredstva za pohranu cjepiva na hladnom pošto su osjetljiva na toplinu.