PREDANOST VJERI

Unatoč podsmijehu znanstvenika, izgradio Noinu arku za gospodarski oporavak Kentuckyja

11.07.2016 u 10:27

Bionic
Reading

Ovih dana u američkoj saveznoj državi Kentucky otvorit će se tematski park u sklopu kojeg je izgrađena replika Noine arke, a njene su proporcije doista biblijskih razmjera. Drvena konstrukcija je, naime, visoka kao sedmerokatnica, a dužine je 12 nogometnih stadiona. Izgradnju replike pratile su mnoge kontroverze i negodovanja znanstvenika, no stanovnici Kentuckyja smatraju kako će otvaranje Noine arke biti blagoslov za osiromašenu državu jer vlasnici parka obećavaju zapošljavanje i čak dva milijuna turista svake godine

Iza projekta izgradnje Noine arke u prirodnoj veličini vrijednog 100 milijuna dolara stoji Ken Ham, vlasnik i izvršni direktor tvrtke Answers in Genesis (Odgovori iz Postanka), koji je nekoliko godina ranije u blizini izgradio Muzej postanka. Ham se zbog svojih projekta često nalazio na udaru znanstvenika koji smatraju da će otvaranje Noine arke dodatno ojačati imidž Kentuckyja kao utvrde fundamentalističkog kršćanstva i protivnika znanosti.

Upravo su znanstvenici 'razapinjali' Hama zbog Muzeja postanka, u kojem se tvrdi kako je svijet kakvog poznajemo star 6000 godina te kako su ljudi nekoć zajedno lutali s dinosaurima. Podršku u svojoj nakani da izgradi Noinu arku Ham je dobio među metodističkim i baptističkim pastorima, koji su pozdravili otvaranje projekta, baš kao i osiromašeni stanovnici ruralnog sjevernog Kentuckyja, koji svoju šansu vide u turizmu jer je vlasnik najavio da će tematski park godišnje pohoditi čak dva milijuna posjetitelja.

Ham je imao i problema s državom koja mu je obećala poticaje u iznosu od 18 milijuna dolara, no oni su povučeni jer je vlasnik nudio posao onima koji su bili spremni potpisati izjavu da su predani vjernici. No nije se predavao te je uspio prikupiti gotovo 100 milijuna dolara iz privatnih donacija koje su slali vjernici iz svih dijelova Sjedinjenih Država

Park koji će biti otvoren ovog vikenda imat će adrenalinski park te zoološki vrt, a planiran je i skorašnji početak izgradnje grada opasanog zidinama poput drevnog Jeruzalema te izgradnja replike Babilonske kule.

Prema Bibliji, Noina arka sagrađena je na Božju zapovijed da bi Noa spasio sebe i svoju obitelj, kao i životinje od potopa. Ta je pripovijest sadržana u judaističkoj i kršćanskoj starozavjetnoj Knjizi Postanka, a priča o arci bila je predmet opsežnog objašnjavanja u različitim tradicijama, pri čemu su se teoretska rješenja i praktična rješenja, poput toga kako se Noa rješavao životinjskog otpada, miješala s alegorijskim tumačenjima prema kojima je arka kao prethodnica Crkve nudila spas čovječanstvu.

Od početka 18. stoljeća razvoj geologije i biogeografije kao znanosti je omogućio da pojedini prirodnjaci pokušaju opravdati doslovno tumačenje priče o arci. Usprkos tome, biblijski literalisti nastavljaju istraživati regiju oko Ararata u sjeveroistočnoj Turskoj, za koju Biblija kaže da je u njoj počivala Noina arka.