vijeće sigurnosti

UN traži od Sjeverne Koreje da prekine ispitivanje balističkih projektila

22.05.2017 u 21:34

Bionic
Reading

UN je u ponedjeljak zatražio od Sjeverne Koreje da 'prekine ispitivanje' balističkih projektila koje 'prijeti regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti'

'Očito je da Sjeverna Koreja ubrzavanjem svojih balističkih djelatnosti otvoreno krši rezolucije Vijeća sigurnosti', rekao je UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric reagirajući na nedavne sjevernokorejske pokuse.

Pyongyang usto treba 'razmisliti o nastavku otvorenog dijaloga'.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila da je uspješno izvela lansiranje projektila srednjeg dometa unatoč UN-ovim sankcijama.

UN-ovim rezolucijama Pyongyangu se zabranjuje svaka nuklearna i balistička djelatnost. Sjeverna Koreja je pod gospodarskim sankcijama koje Sjedinjene Države žele pooštriti.

Na zahtjev Washingtona, Seula i Tokija, u utorak je zakazana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti.

Washington i s Pekingom, jedinim saveznikom Pyongyanga, pregovara o novoj rezoluciji kojom bi se trebao pojačati pritisak na komunistički režim.

Sjeverna Koreja je izvela desetak ispaljivanja projektila od početka godine i velikim koracima grabi prema proizvodnji interkontinentalnog balističkog projektila s nuklearnom bojnom glavom kojim bi mogla gađati američki kontinent.