OZBILJNA PRIJETNJA

Raketa Sj. Koreje letjela 30 minuta, je li u pitanju novi tip rakete?

14.05.2017 u 08:12

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju iz regije u blizini zapadne obale balistički projektil koji je letio 700 kilometara, izvijestila je južnokorejska vojska. Kina je pozvala na suzdržanost, a SAD na uvođenje oštrijih sankcija protiv Pjongjanga. Raketa je lansirana rano u nedjelju s područja regije Kusong, gdje je Sjeverna Koreja u veljači testirala raketu srednjeg dometa.

Japanske vlasti, koje su objavile da se raketa nakon 30 minuta leta srušila u more, prosvjedovale su zbog tog slučaja, ustvrdivši da taj potez predstavlja ozbiljnu prijetnju njihovoj zemlji te da je Sjeverna Koreja time prekršila rezolucije UN-a. Sjevernokorejski raketni test izveden je svega par dana nakon što je novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, polažući prisegu, izjavio da je spreman otići u Sjevernu Koreju.

Japansko ministarstvo obrane objavilo je kako je sjevernokorejska raketa postigla visinu veću od 2000 kilometara te bi se moglo raditi o novom tipu rakete. Ministar obrane Tomomi Inada kazao je kako je raketa pala u Japansko more  oko 400 kilometara od istočne obale Sjeverne Koreje nakon 30 minuta leta.

Američko zapovjedništvo na Tihom oceanu objavilo je kako pokušava utvrditi o kojoj se vrsti rakete radi te da se čini da nije interkontinentalna balistička raketa.

 Vjeruje se da Sjeverna Koreja, prkoseći pozivima da ograniči razvoj svoga oružja, razvija interkontinentalne rakete opremljene nuklearnim punjenjem koje bi mogle dosegnut SAD. Američki presjednik obećao je da se to neće dogoditi.

Sjeverna Koreja je prije dva tjedna bezuspješno ispalila balistički projektil s područja sjeverno od glavnog grada Pyongyanga, koji se raspao nakon nekoliko minuta i pao u Japansko more. Pyongyang je u prošla dva mjeseca bezuspješno pokušao četiri puta testirati balističke rakete. No, stručnjaci za oružje vjeruju da je Sjeverna Koreja u tim testovima ostvarila nekakav napredak.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je krajem travnja da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njezina nuklearnog i raketnog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rješenje spora. Danas se založio za mnogo snažnije sankcije.

Projektil Sjeverne Koreje Autor: youtube

Washington navodi da američki predsjednik 'ne može zamisliti da je Rusija zadovoljna' zadnjim sjevernokorejskim testiranjem rakete koja je u nedjelju pala bliže Rusiji nego Japanu.

'S padom rakete toliko blizu ruskom tlu, zapravo bliže Rusiji nego Japanu, predsjednik ne može zamisliti da je Rusija zadovoljna', navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zabrinut je nedjeljnim testiranjem, kazao je glasnogovornik Kremlja tijekom Putinova posjeta Pekingu. Dmitrij Peskov rekao je kako su Rusija i Kina 'zabrinute zbog rastućih napetosti' na Korejskom poluotoku. Putin i kineski presdjednik Xi Jinping 'u detalje su razmotrili stanje na Korejskom poluotoku' tijekom susreta u Pekingu 'i obje su strane izrazile zabrinutost zbog rastućih nepetosti', kazao je Peskov.

Američko ministarstvo financija u subotu je, prije najnovijeg sjevernokorejskog pokusa, objavilo kako razmatra sve mogućnosti za blokiranje pristupa Pjongjangu na međunarodna financijska tržišta. 'Ne komentiramo sankcije no očito razmatramo svako sredstvo u svom arsenalu za borbu protiv ilegalnih aktivnosti i financiranja terora', kazao je dužnosnik.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je u nedjelju kako ispaljivanje rakete prestavlja 'snažnu prijetnju našoj zemlji  i jasnu povredu rezolucija UN-a'.

On je rekao da su nakon zadnjeg testiranja održani telefonski razgovori ministara vanjskih poslova Japana i Južne Koreje, a Shotaro Yachi, Abeov glavni savjetnik za sigurnost, razgovarao je telefonski s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom. 'Nastavit ćemo tijesno koordinirati sa SAD-om i Južnom Korejom kako bismo odgovorili na sjevernokorejsko testiranje', kazao je Abe novinarima.

 Ured južnokorejskog predsjednika objavio je u Seulu kako je s McMasterom razgovarao i šef južnokorejske agencije za nacionalnu sigurnosti Kim Kwan-jin te su se suglasili pojačati suradnju na tom pitanju.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in koji je dužnost preuzeo u srijedu kazao je kako se radi o jasnoj povredi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

'Predsjednik je rekao da je Južna Koreja otvorena za mogućnost dijaloga sa Sjevernom Korejom ali će to biti moguće tek kad se stajalište Sjevera počne mijenjati', kazao je njegov glasnogovornik Yoon Young-chan. 

Kina poziva na suzdržanost

'Rezolucije Vijeća sigurnosti daju jasna pravila o korištenju balističke tehnologije za izvođenje sjevernokorejskih lansiranja. Kina se protivi sjevernokorejskim lansiranjima koja su u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti', objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

'U ovom trenutku stanje na poluotoku kompleksno je i osjetljivo i sve relevantne strane trebale bi pokazati suzdržanost kako se ne bi pogoršale napetosti u regiji'.

Testiranje je izvedeno u 5,27 sati po lokalnom vremenu i uslijedilo je dva tjedna nakon što se sjevernokorejska raketa raspala nekoliko minuta nakon lansiranja što je predstavljalo četvrti zaredom neuspjeli pokus od ožujka.