kritična godina

UN: Svijet će vjerojatno propustiti klimatske ciljeve unatoč pauzi zbog covida-19

16.09.2021 u 11:20

Bionic
Reading

Tempo klimatskih promjena nije usporila globalna pandemija covida-19 i svijet zaostaje u svojoj borbi za smanjenje emisije ugljika, rekli su u četvrtak Ujedinjeni narodi

Ekonomski pad povezan s virusom uzrokovao je samo privremeni pad emisije CO2 prošle godine i nije bio dovoljan za poništavanje porasta razine stakleničkih plinova u atmosferi, priopćila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Ciljevi smanjenja nisu ispunjeni i sve je vjerojatnije da svijet neće ispuniti cilj Pariškog sporazuma o smanjenju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad razine prije industrijske proizvodnje, navodi WMO u svom izvješću United in Science 2021.

"Ovo je kritična godina za klimatske akcije", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, rekavši da su rezultati "alarmantna procjena koliko smo daleko od kursa".

"Ove godine ponovno rastu emisije iz fosilnih goriva i rastu koncentracije stakleničkih plinova, a ozbiljne vremenske pojave koje su izazvali ljudi utječu na zdravlje, živote i egzistenciju na svim kontinentima", rekao je.

Koncentracije glavnih stakleničkih plinova u atmosferi - CO2, metana i dušikovog oksida - nastavile su se povećavati u 2020. i prvoj polovici 2021. godine, objavilo je UN.

Prosječna globalna temperatura u posljednjih pet godina bila je među najvišim zabilježenim, procijenjena na između 1,06 i 1,26 stupnja iznad predindustrijske razine.

Sada postoji 40 posto šanse da će prosječna globalna temperatura u jednoj od sljedećih pet godina biti barem 1,5 stupanj Celzijev toplija od razine prije industrijske proizvodnje, navodi se u izvješću.

"Osim ako ne dođe do trenutnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, ograničenje zagrijavanja na 1,5 stupanj Celzijev bit će nemoguće, s katastrofalnim posljedicama za ljude i planet o kojem ovisimo", rekao je Guterres.

Izvješće United in Science 2021 predstavlja najnovije znanstvene podatke i nalaze povezane s klimatskim promjenama.

"Tijekom pandemije čuli smo da čovječanstvo moramo usmjeriti na održiviji put kako bismo izbjegli najgore posljedice klimatskih promjena na društvo i gospodarstvo", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. "Ovo izvješće pokazuje da 2021. ne idemo u pravom smjeru", rekao je.