pomaže šumarstvo

UN pozvao na sadnju stabala u izbjegličkim logorima radi sprečavanja sukoba i deforestacije

20.06.2018 u 23:02

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi su u srijedu pozvali zemlje koje su prihvatile veliki broj izbjeglica da sade više stabala jer deforestacija riskira ogoliti krajolike i izazvati nove sukobe

Četiri petine od 69 milijuna ljudi koji su morali pobjeći iz svojih domova oslanja se na drvo za kuhanje i grijanje, a to je glavni uzrok deforestacije na područjima na kojima se zateknu, upozorile su UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) i hranu (FAO).

"U osnovi nam treba više izvora energije", rekla je Andrea Dekrout, UNHCR-ova stručnjakinja za okoliš. "U određenim slučajevima šumarstvo može pomoći", rekla je dodavši da UN iskušava i kuhinjski plin kao alternativni energent u Tanzaniji i Bangladešu.

Dvije UN-ove agencije objavile su u srijedu priručnik u kojemu savjetuje vlade i humanitarne organizacije da sade brzorastuća stabla za energiju, hranu i krmivo na područjima s velikim brojem raseljenih i tako smanje deforestaciju i sukobe.

Oxfamov izbjeglički kamp u Guatemali Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Posaditi drvo izgleda jednostavno", rekla je Dekrout zakladi Thomson Reuters. "No to mora biti točna vrsta stabla, na pravom mjestu i posađena na pravi način. Prvo mora preživjeti, a kasnije ispuniti potrebe"

Uganda i Bangladeš dvije su zemlje koje bi za takvu politiku trebale dobiti prioritet jer se u njima nalazi više dva milijuna raseljenih, većinom iz Južnog Sudana i Mianamara.