NIJE SIGURNO U MJANMARU

Stotine tisuće Rohindža ostaju u izbjeglištvu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2017 16:54
  • Objavljeno 24.11.2017 u 16:53
Iako jedna od najsiromašnijih azijskih država, Bangladeš je prihvatio oko 580 tisuća Rohindža koji od kolovoza bježe od ratnih zločina iz savezne države Rahin.

Iako jedna od najsiromašnijih azijskih država, Bangladeš je prihvatio oko 580 tisuća Rohindža koji od kolovoza bježe od ratnih zločina iz savezne države Rahin.

Izvor: Reuters / Autor: ADNAN ABIDI

Za sada nisu ostvareni uvjeti za siguran i trajni povratak Rohindža u Mjanmar iz Bangaldeša kamo su izbjegli, ocijenilo je u petak Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR)

'Sadašnji uvjeti u mjanmarskoj državi Rakhin ne omogućuju siguran i trajan povratak', naglasio je Adrian Edwards, glasnogovornik organizacije na konferenciji za novinare u Ženevi, dan nakon sporazuma između dviju zemalja o povratku Rohindža u Mjanamar u roku od dva mjeseca.

Bangladeš je u četvrtak potpisao sporazum s Mjanmarom o vraćanju stotina tisuća Rohindža muslimana koji su pobjegli od ofenzive mjanmarske vojske.

Službeni Bangladeš pritom je objavio da je to 'prvi korak', a Mjanmar je istaknuo da je spreman primiti Rohindže 'što je prije moguće'. 

'Izbjeglice i dalje bježe, mnogi su pretrpili nasilja, silovanja i tjelesne i psihičke traume, nekima su članovi obitelji ili prijatelji umirali pred očima, većina ih nema ništa ili jako malo za povratak u domove i uništena sela', inzistirao je Edwards.

Humanitarne agencije izrazile su u četvrtak zabrinutost oko nasilnog povratka Rohindža ako ne postoje garancije za njihovu sigurnost.

  • +45
  • +42

Potresni prizori iz izbjegličkog kampa u kojem su stotine tisuća Rohindža

Izvor: Reuters / Autor: HANNAH MCKAY

Rohindže su manjinski narod bez države koji je dugo godina potlačen u Mjanmaru.

Otkad je u kolovozu, nakon napada pobunjenih pripadnika te manjine na mjanmarske snage sigurnosti pokrenut osvetnički pohod vojske, u susjedni je Bangladeš pobjeglo oko 600 tisuća Rohindža. 

Nakon Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Države su u  srijedu upozorile da je na djelu 'etničko čišćenje Rohindža' u Mjanmaru.

'Odgovorni za te okrutnosti moraju odgovarati', rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson u priopćenju, optuživši među ostalima neke od pripadnika vojske i snaga sigurnosti Mjanmara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!