NIJE SIGURNO U MJANMARU

Stotine tisuće Rohindža ostaju u izbjeglištvu

24.11.2017 u 16:53

Bionic
Reading

Za sada nisu ostvareni uvjeti za siguran i trajni povratak Rohindža u Mjanmar iz Bangaldeša kamo su izbjegli, ocijenilo je u petak Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR)

'Sadašnji uvjeti u mjanmarskoj državi Rakhin ne omogućuju siguran i trajan povratak', naglasio je Adrian Edwards, glasnogovornik organizacije na konferenciji za novinare u Ženevi, dan nakon sporazuma između dviju zemalja o povratku Rohindža u Mjanamar u roku od dva mjeseca.

Bangladeš je u četvrtak potpisao sporazum s Mjanmarom o vraćanju stotina tisuća Rohindža muslimana koji su pobjegli od ofenzive mjanmarske vojske.

Službeni Bangladeš pritom je objavio da je to 'prvi korak', a Mjanmar je istaknuo da je spreman primiti Rohindže 'što je prije moguće'. 

'Izbjeglice i dalje bježe, mnogi su pretrpili nasilja, silovanja i tjelesne i psihičke traume, nekima su članovi obitelji ili prijatelji umirali pred očima, većina ih nema ništa ili jako malo za povratak u domove i uništena sela', inzistirao je Edwards.

Humanitarne agencije izrazile su u četvrtak zabrinutost oko nasilnog povratka Rohindža ako ne postoje garancije za njihovu sigurnost.

  • +45
Potresni prizori iz izbjegličkog kampa u kojem su stotine tisuća Rohindža Izvor: Reuters / Autor: HANNAH MCKAY

Rohindže su manjinski narod bez države koji je dugo godina potlačen u Mjanmaru.

Otkad je u kolovozu, nakon napada pobunjenih pripadnika te manjine na mjanmarske snage sigurnosti pokrenut osvetnički pohod vojske, u susjedni je Bangladeš pobjeglo oko 600 tisuća Rohindža. 

Nakon Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Države su u  srijedu upozorile da je na djelu 'etničko čišćenje Rohindža' u Mjanmaru.

'Odgovorni za te okrutnosti moraju odgovarati', rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson u priopćenju, optuživši među ostalima neke od pripadnika vojske i snaga sigurnosti Mjanmara.