dogovor s unhcr-om

Izrael šalje 16.000 afričkih ilegalnih imigranata u zapadne zemlje, Italija niječe dogovor

02.04.2018 u 15:55

Bionic
Reading

Izrael je priopćio u ponedjeljak da je odustao od deportacije afričkih ilegalnih imigranata u Afriku te da je postigao dogovor s UNHCR-om o slanju više od 16.000 imigranata u Kanadu, Italiju i Njemačku. Italija, međutim, niječe da je obuhvaćena sporazumom

'Nema nikakvog sporazuma' s Italijom u okviru sporazuma zaključenog između Izraela i Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) o premještanju tih migranata, priopćilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova ne navodeći drugih pojedinosti.

Izraelske vlasti objavile su ranije u ponedjeljak da su odustale od deportacije afričkih ilegalnih imigranata u Afriku te da su dogovorile s UN-om 'odlazak najmanje 16.250 afričkih migranata prema zapadnim zemljama'.

Premijer Benjamin Netanyahu naveo da će dio migranata iz Izraela preuzeti Kanada, Italija i Njemačka u skladu s dogovorom koji je Izrael postigao s UNHCR-om.

Kanada se još nije oglasila, a njemačko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je 'da nema nikakvih saznanja o zahtjevu da (Njemačka) preuzme izbjeglice koje žive u Izraelu, napose ne iz afričkih zemalja'.

Drugi imigranti, od kojih mnogi traže azil, moći će ostati u Izraelu barem idućih pet godina, navodi u priopćenju ured premijera Benjamina Netanyahua.

Prema izraelskom ministarstvu unutarnjih poslova, 42.000 afričkih migranata, napose iz Sudana i Eritreje, od kojih su polovica - žene i djeca, nisu obuhvaćeni tim planom.

Ti su migranti uglavnom došli nakon 2007., godine ubacujući se u Izrael prema egipatskog Sinaja. Granica koja je tada bila propusna, poslije je postala gotovo hermetički zatvorena. Migranti u velikom broju žive u siromašnim četvrtima Tel Aviva.

HRVATSKA ZIMA I PROLJEĆE

Mjesec odrona, hladnoće, bujica i prosvjeda: Na miru prelistajte najbolje fotografije ožujka

Pogledaj galeriju