KONFERENCIJA O SIRIJI

UN pozvao Iran, SAD se snažno usprotivio

20.01.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Sjedinjene Države smatraju da bi Ujedinjeni narodi trebali povući poziv Iranu da sudjeluje na sirijskoj mirovnoj konferenciji u Ženevi ako se vlasti u Teheranu javno ne obvežu poštovati dogovor iz 2012. kojim se poziva na osnivanje prijelazne vlade u Siriji. Sirijska oporbena koalicija je privremeno obustavila svoje sudjelovanje na ovotjediom mirovnim pregovorima u Švicarskoj nakon što je UN zatražio od Irana da se pridruži konferenciji

'Ako Iran ne prihvati zaključak iz Ženeve (2012.) treba povući poziv', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

'Iran mora prihvatiti osnivanje sirijske prijelazne vlade kao preduvjet za sudjelovanje na mirovnim pregovorima o Siriji na konferenciji Ženeva II', navelo je britansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Iran je u ponedjeljak priopćio da je prihvatio poziv glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da sudjeluje na međunarodnoj konferenciji za pronalaženje političkog rješenja krize u Siriji koja bi trebala početi u srijedu u švicarskom gradu Montreuxu, javila je novinska agencija ISNA.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u nedjelju je rekao da je pozvao Iran da sudjeluje na prvom danu mirovne konferencije o Siriji koja će 22. siječnja početi u Montreuxu, a nastaviti se u Ženevi.

Ban je rekao da je dugo i opširno razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom i da vjeruje da Teheran podržava dogovor iz 2012. godine.

'Ministar vanjskih poslova Zarif i ja smo se složili da je cilj pregovora dobiti pristanak svih strana za uspostavu prijelaznog tijela vlasti sa svim izvršnim ovlastima', stoji u izjavi glavnog tajnika UN-a.

'Zato sam kao organizator i domaćin konferencije odlučio uputiti Iranu poziv na sudjelovanje... Iran treba sudjelovati kao jedna od važnih zemalja u susjedstvu', rekao je Ban napominjući da uskoro očekuje odgovor iranskih vlasti na poziv.

Zapadne zemlje i monarhije Arapskog zaljeva uvijek su bile suzdržane oko poziva Iranu da sudjeluje na konferenciji opravdavajući to time što Teheran podržava predsjednika Bašara al Asada i nikada nije podržao plan o političkoj tranziciji u Damasku.

Tijekom građanskog rata koji skoro tri godine traje, u Siriji ubijeno je više od 100.000 osoba, a preko dva milijuna izbjeglo je u inozemstvo.

Cilj konferencije, pod nazivom Ženeva 2, jest taj da se dogovori 'mapa puta' za Siriju na bazi one koju su u lipnju 2012. usvojile SAD, Rusija i druge velike sile. Tim je planom predviđeno stvaranje prijelazne vlade, a kasnije i organiziranje izbora.

Jedan od glavnih zahtjeva opozicije bio je taj da predsjednik Asad pristane otići s vlasti prije početka konferencije. Oslanjajući se na to što se režimske trupe dobro drže na terenu, sirijska vlada je, međutim, objavila kako Asad neće sići s vlasti, već bi, upravo suprotno, mogao sudjelovati na izborima sredinom ove godine.

Prema pisanju nekih medija, SAD i Britanija zaprijetili su sirijskoj opoziciji da će im uskratiti daljnju pomoć u slučaju odluke da ne sudjeluju na mirovnoj konferenciji.

Rusija 'pak smatra da bi nesudjelovanje Irana na konferenciji Ženeva II o Siriji bila 'neoprostiva pogreška', rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Iran ograničio obogaćivanje urana, sankcije privremeno olabavljene

Inače, iranska državna televizija objavila je kako je Iran počeo smanjivati obogaćivanje urana, na temelju sporazuma koji bi trebao potaknuti ukidanje međunarodnih sankcija, prenosi BBC.

To je 'glavna mjera koje poduzimamo', kazao je visoki iranski dužnosnik.

Potez je dio dogovora postignutog sa SAD-om, Rusijom, Kinom i europskih sila u studenom prošle godine.

Proces će nadgledati IAEA, koja bi trebala potvrditi da je Teheran smanjio obogaćivanje.

To bi trebalo utrti put djelomičnoj obustavi američkih i europskih sankcija.

Do kraja dana, Iran bi trebao biti u mogućnosti ponovno izvoziti naftu i trgovati zlatom u vrijednosti od milijarde dolara.

Zapad optužuje Teheran da razvija nuklearno oružje što Iran odbacuje tvrdeći da je nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Sankcije će samo privremeno biti olabavljene. Ako se Iran ne bude pridržavao dogovorenog, one se mogu ponovno pooštriti.