GRAD DUHOVA

UN-ovka u Homsu: Stanje je očajničko

08.03.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Glavna podtajnica UN-a za humanitarna pitanja, Britanka Valerie Ann Amos, uspjela je u srijedu ući u Bab Amr u Homsu, gdje se još puca. Situaciju je opisala kao ljudski poražavajuću

Visoka dužnosnica UN-a ušla je u Homs pomoću djelatnika Međunarodnog crvenog polumjeseca kako bi napravila procjenu humanitarnih potreba preostalog stanovništva najrazorenijeg dijela Homsa, Bab Amra, koji je prošlog petka pao u ruke sirijske vojske.

Glasnogovornica gospođe Amos, Amanda Pitt, rekla je novinarima da se u Bab Amru još čuju pucnjevi i da tamo još ima dosta civila, prenosi BBC.

Međunarodnom crvenom križu i Međunarodnom crvenom polumjesecu još nije dopušteno da uđu s potrebnom pomoći u Bab Amr, već hranu, lijekove, vode i deke dijele okolnom stanovništvu.

Amos se nije mogla slobodno kretati po Bab Amru, već je obišla samo one dijelove te četvrti gdje su joj to dozvolile sirijske snage 4. divizije kojom zapovijeda mlađi brat sirijskog predsjednika, general Maher al-Asad.

Sirijska vlast dopustila je posjet Valerie Amos Homsu kao znak dobre volje uoči dolaska u subotu u Damask bivšega glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, posebnog posrednika UN-a i Arapske lige.