OTKRIvene masovne grobnice

Stotine Palestinaca zakopane ispod gomile otpada, nekima su ruke bile vezane

23.04.2024 u 13:15

Bionic
Reading

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Volker Turk u utorak je rekao da je 'užasnut' uništenjem bolnica Naser i Al Šifa u Gazi, kao i izvještajima o masovnim grobnicama u koje su bačene stotine tijela, rekla je UN-ova glasnogovornica

Palestinske vlasti ovaj su tjedan izvijestile o pronalasku tijela u masovnim grobnicama u bolnici u Han Junisu nakon što su je napustile izraelske snage.

Objavljeno je i da su, nakon operacije izraelskih specijalnih snaga tijela otkrivena i na lokaciji palestinske bolnice Al Šife.

"Osjećamo potrebu da upozorimo i alarmiramo javnost jer je očigledno da je ovdje otkriveno puno tijela", rekla je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

"Nekima od njih ruke su bile vezane, što, naravno ukazuje na ozbiljna kršenja međunarodnih pravila o ljudskim pravima i na kršenje međunarodnoga humanitarnog prava, zbog čega je sve potrebno dodatno istražiti."

Shamdasani je dodala da Ured UN-a za ljudska prava radi na tomu da se potvrde izvještaji palestinskih dužnosnika po kojima su u Naseru pronađena 283 tijela, a u Al Šifi 30.

Po tim izvještajima trupla su bila zakopana ispod gomile otpada. Među mrtvima su i žene i starije osobe.

Turk je, posredstvom glasnogovonice Shamdasani osudio i izraelske napade izvedene posljednjih dana na Gazu, u kojima su, kako je istaknuo, smrtno stradali većinom djeca i žene.

Ponovno je upozorio na opasnost sveobuhvatnog upada u Rafah, kazavši da bi takvo što moglo rezultirati "dodatnim zločinima".