subotnji masakr

UN o stravičnoj operaciji u Gazi: Akcije obiju strana mogle bi biti ratni zločini

11.06.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Ured Visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR) u utorak je priopćio kako bi ubojstva civila u Gazi tijekom izraelske operacije oslobađanja četvero taoca iz gusto naseljenog područja mogla biti ratni zločini

Izrael je u subotu izveo kopnenu operaciju uz zračnu pomoć u središtu stambene četvrti u Gazi na području Nuseirata. Taoci su bili držani u dva odvojena stana, objavila je izraelska vojska. Zdravstveni dužnosnici iz Gaze priopćili su kako je u operaciji ubijeno više od 270 Palestinaca.

„Način na koji je operacija provedena u tako gusto naseljenom području ozbiljno poziva na istragu jesu li izraelske snage pritom poštivale principe razlikovanja, razmjernosti i predostrožnosti – određene međunarodnim pravom”, rekao je glasnogovornik OHCHR-a Jeremy Laurence.

Laurence je dodao da odluka oružanih skupina da drže taoce u tako gusto naseljenom području „ugrožava živote palestinskih civila, kao i samih taoca”. „Sve te akcije obiju strana mogle bi biti ratni zločini”, kazao je.

Hamas je tijekom svog terorističkog napada na Izrael 7. listopada oteo oko 250 taoca. Više od njih stotinu oslobođeno je u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika iz Izraela, u sklopu dogovora u studenom.

Prema izraelskim podacima, u Pojasu Gaze ih je još 116, uključujući 40 koje je Izrael u odsutnosti proglasio mrtvima.