osuđen na 25 godina

UN, London i Berlin traže da se ruski oporbeni novinar Kara-Murza pusti na slobodu

17.04.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi, London i Berlin osudili su u ponedjeljak dosuđenu kaznu od 25 godina zatvora ruskom oporbenom novinaru Vladimiru Kara-Murzi i zatražili njegovo oslobađanje, a Kremlj je odbio komentirati presudu.

Kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza ranije u ponedjeljak je osuđen na 25 godina zatvora, najvišom takvom kaznom od početka ruske invazije na Ukrajinu pošto je proglašen krivim za izdaju i za diskreditaciju ruske vojske. UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk zatražio je "žurno" oslobađanje ruskog oporbenjaka Vladimira Kara-Murze.

"Nitko ne smije biti lišen slobode zbog ostvarivanja svojih prava te pozivam ruske vlasti da ga odmah oslobode. Dokle god je u pritvoru prema njemu treba postupati humano, poštujući njegovo dostojanstvo", ističe se u izjavi poslanoj medijima. Njegova osuda je "još jedan udarac vladavini prava i civilnom društvu u Ruskoj Federaciji", rekao je.

Tuerk je optužio Moskvu da je osudila Kara-Murzu "pod optužbama koje su povezane s legitimnim ostvarivanjem prava na slobodu mišljenja, govora i udruživanja, pa tako i na javnu kritiku oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu".

Otac troje djece i bivši novinar s ruskom i britanskom putovnicom, 41-godišnji Kara-Murza godinama se protivio politici predsjednika Vladimira Putina te je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Bio je među posljednjim kritičarima Kremlja koji još nije bio iza rešetaka ili u egzilu. Britanska vlada je u ponedjeljak osudila "politički motiviranu presudu" izrečenu Kara-Murzi, zatraživši njegovo "trenutačno oslobađanje" i najavivši da će pozvati ruskog veleposlanika na razgovor.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će i ubuduće (...) pozivati da se Kara-Murzu čim prije pusti na slobodu", navodi se u priopćenju ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja. Foreign Office je dodao da će odmah u ponedjeljak pozvati ruskog veleposlanika Andreja Keljina kako bi mu prenio da se presuda "kosi s međunarodnim obvezama Rusije o poštovanju ljudskih prava".

Njemačka vlada je u ponedjeljak "najoštrije" osudila presudu ruskom oporbenom aktivistu. "Ova presuda, kao i mnoge druge, želi isključiti i spriječiti kritičke glasove" u Rusiji, rekla je na redovitoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse, pozivajući na "žurno oslobađanje" Kara-Murze optuženog za "veleizdaju" i za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

"Najoštrije osuđujemo takvu presudu. Suđenje Vladimiru Kara-Murzi pokazuje da je rusko pravosuđe zloupotrijebljeno protiv njega i mnogih njegovih sugrađana te da je represija u Rusiji dosegnula nevjerojatne razmjere", dodala je Sasse.