EUGEN TOPOLNIK (103)

Umro najstariji hrvatski akademik

15.09.2014 u 15:16

Bionic
Reading

Danas je u Zagrebu u 103. godini života preminuo najstariji hrvatski akademik Eugen Topolnik, umirovljeni profesor mikrobiologije na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doznajemo iz HAZU-a

Akademik Eugen Topolnik rođen je 9. siječnja 1912. u Tuzli. Od 1919. živio je u Zagrebu u kojem je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1935, a 1937. je doktorirao. Kao terenski veterinar radio je u Kosijeriću (Srbija), Trebinju, Perušiću i Vrbovskom. Od sredine 1941. radio je kao asistent u Zavodu za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a u ljeto 1944. odlazi u Moslavinu u partizane.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata kraće je vrijeme radio u Ministarstvu poljoprivrede NR Hrvatske u Zagrebu na organiziranju proizvodnje bioloških pripravaka, a zatim u serum-zavodima u Vrbovcu, Kalinovici i Novom Sadu. Nakon usavršavanja u inozemstvu na temu virusologije predano je gradio karijeru sveučilišnog profesora na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i u dva dvogodišnja mandata obnašao funkciju dekana. Poticao je osnivanje Virusološkog laboratorija u Zavodu za mikrobiologiju i zarazne bolesti, a mlađim suradnicima omogućio je specijalizaciju u prestižnim virusološkim laboratorijima u Europi.

U Akademiju je izabran za izvanrednog člana 1963, a za redovitog člana 1979. Akademik Eugen Topolnik objavio je 78 znanstvenih radova. U disertaciji iz 1937. prvi je u nas objavio rezultate istraživanja tuberkuloze peradi. Poslije toga pretežni se dio njegova rada odnosio na istraživanja virusnih bolesti. Prvi je u nas dokazao atipičnu kugu peradi i opisao neka svojstva uzročnika. Rezultati njegova znanstvenog rada citiraju se u stručnoj literaturi i u standardnim priručnicima iz mikrobiologije i epizootiologije.

Općenito, akademik Eugen Topolnik mnogo je pridonio razvoju i popularizaciji veterine u Hrvatskoj. Za svoj nastavni, stručni i znanstveni rad akademik Topolnik primio je više nagrada, odlikovanja i priznanja, a povodom stotog rođendana predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao ga je 2012. Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića.