NAKON TEŠKE BOLESTI

Umro je Marko Veselica

Bionic
Reading

Nakon duge i teške bolesti umro je Marko Veselica, doajen hrvatske političke scene i jedan od najpoznatijih sudionika Hrvatskog proljeća

'Marko Veselica je preminuo jutros u bolnici, najvjerojatnije od sepse. Bio je teško bolestan i u bolnici je završio još u prosincu lani', potvrdio je njegov nećak Vladislav Veselica Večernjem listu.

Bivši čelnik HDS-a i HKDU-a, ekonomist i političar, kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili 'hrvatskim Mandelom' umro je u 81. godini života u zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević.

Kao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća pod optužbom za 'hrvatski nacionalizam' uhitile su ga jugoslavenske vlasti i 1972. godine osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je 'zatvorenik savjesti'. U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske.

Po izlasku iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom 'Der Spiegelu' pod naslovom 'Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije'.

Sveukupno je u zatvorima proveo više od 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti. Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a potom osniva i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju.

Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. godine.

U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine, a bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još 10 članova podnesena kaznena prijava 'zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države nakon čega je uslijedilo suđenje pa zatvor.

Veselica je rođen 9. siječnja 1936. u mjestu Glavice, općina Sinj i potječe iz partizanske obitelji. Otac mu je jedno vrijeme ratovao zajedno s djedom bivšega premijera Zorana Milanovića, a Stipe Milanović, Zoranov u mladosti je bio blizak prijatelj Markova brata Vladimira, koji je također preminuo prije nekoliko godina.

Gimnaziju je završio u Sinju, a ekonomiju je diplomirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. 1967. postao je docent na Ekonomskom fakultetu.