OBUSTAVLJAJU SE POSTUPCI

Umro bivši šef HEP-a Ivan Mravak, suoptuženik Ive Sanadera i Roberta Ježića

18.07.2017 u 09:39

Bionic
Reading

Ivan Mravak, dugogodišnji šef HEP-a i višestruki optuženik te osuđenik u brojnim postupcima koji su se vodili zbog izvlačenja novca iz HEP-a, nakon duge i teške bolesti, umro je 14. srpnja

Njegovo zdravstveno stanje bilo je izuzetno teško zadnjih godina, pa su zbog toga u prekidu bili gotovo svi postupci protiv njega. Jedan od takvih postupaka je afera HEP-DIOKI, gdje su mu suoptuženici Ivo Sanader i Robert Ježić, piše Večernji list.

Riječ je o predmetu u kojem je optužnica potvrđena u svibnju 2013., no spis se nije maknuo dalje od toga, upravo zbog zdravstvenih problema što Mravka, što Ježića, što Sanadera.

U tom slučaju Mravka se teretilo da je 2008. i 2009. na poticaj Sanadera pogodovao tvrtki Roberta Ježića DIOKI, a kako bi joj HEP prodao jefitniju struju.

Nakon smrti obustavljen će biti i postupak koji se protiv Mravka vodio zbog fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića.

Mravak je bio optužen i u 600 milijuna kuna teškoj aferi HEP-TLM,  i to još u siječnju 2012. Optužnica protiv Mravka podignuta je nakon više od godinu i pol istrage, a njome su obuhvaćeni i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Kapulara se tereti da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja od 41 tisuću kuna, a Mravak je optužen i da je u dogovoru s Jurčićem odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.