ODLAZAK ROBERTA BYRDA

Umro američki senator s najduljim stažem

28.06.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Robert Byrd, američki senator s najduljim stažem u povijesti američkog parlamenta, umro je u ponedjeljak u 92. godini, priopćio je njegov glasnogovornik u ponedjeljak

Senator iz Zapadne Virginije i zastupnik s najduljim stažem u povijesti američkoga Kongresa umro je u bolnici Inova fairfax u predgrađu Washingtona.

Njegova smrt neće promijeniti demokratsku većinu u Senatu. Očekuje se da guverner Zapadne Virginije Joe Manchin, također demokrat, imenuje nekog demokrata da odsluži u Senatu do kraja Byrdova mandata, 2012. godine.

'Obitelj američkoga senatora Roberta Byrda s tugom je objavila da je umro senator s najduljim stažem u povijesti američkoga Kongresa', kaže se u priopćenju Byrdova glasnogovornika Jessea Jacobsa

Byrd je sudjelovao u oblikovanju velikoga dijela američke povijesti za mandata dvanaestorice predsjednika. Byrd je prvi put izabran u predstavnički dom 1952. i ondje je bio šest godina. Zatim je postao senator.

'Ja nisam čovjek nijednoga predsjednika. Ja sam čovjek Senata. Da mogu živjeti još sto godina, opet bih u Senat', rekao je u intervjuu za Reuters 2006. godine.

U pet desetljeća njegova mandata, mijenjala se Amerika, ali i on. Počeo je kao desničar, prije ulaska u Kongres pripadao je Ku Klux Klanu i osuđivao Martina Luthera Kinga, a s vremenom se pretvorio u borca za ljudska prava.

Pogibija unuka tinejdžera u prometnoj nesreći 1982. sasvim ga je izmijenila, priznao je. 'Smrt moga unuka natjerala me da razmislim. Shvatio sam da i crnci vole svoju djecu jednako koliko i ja volim svoju', rekao je.