NA USTAVNOM SUDU VEĆ TRI ŽALBE

Umjesto na suca, Linić bi trebao biti bijesan na tri NN osobe

24.07.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Na Ustavnom sudu čude se zbog halabuke koja se podigla nakon najave trgovačkog suca Mislava Kolakušića da će predati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama. Naime sudac još nije ni poslao zahtjev, a na Ustavnom sudu su već tri slična prijedloga privatnih osoba koje također žele preispitati zakon ministra financija Slavka Linića

Sudac Mislav Kolakušić zapravo nije nikakav problem ministru financija Slavku Liniću, jer na Ustavnom sudu već su tri prijedloga privatnih podnositelja za ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnim nagodbama. Tko se sve žalio na taj zakon i s kojim argumentima, nismo uspjeli doznati jer se radi o privatnim osobama. Zahtjev sucaKolakušića, potvrdili su nam na Ustavnom sudu, još uvijek nije zaprimljen.

Zahtjev suca tretira se kao da je zahtjev poslao Predsjednik Republike

U razgovoru s nekim sucima Ustavnog suda dobili smo tumačenje da zahtjev suca Kolakušića ima tek neznatnu prednost pred prijedlozima građana za ocjenu Zakona. 'Sudac je službena osoba i ustavni zakon daje mu mogućnost da preispituje ustavnost, ne treba mu potvrda Trgovačkog suda da bi to učinio', rekao nam je jedan Ustavni sudac koji nije želio biti imenovan. Rekao je tek da se njegov zahtjev tretira jednako kao da je to zahtjev Sabora ili Predsjedniak Republike i to na način da se, zbog nepropisane važnosti autoriteta, tom slučaju daje posebna pozornost.

Stručnjak za Ustav Đorđe Gardađević kaže da Ustavni sud po zahtjevu MORA postupati, dok po prijedlogu ne mora. No, također ne misli da je sucu Kolakušiću potrebno mišljenje Trgovačkog suda jer sudac mora biti potpuno neovisan: ''Mora biti neovisan i od ostalih čimbenika unutar postupka kojeg vodi. Tako upućuje pravni poredak da sudac sudi po osnovi Ustava, zakona i savjesti. Ne vidim zašto bi mu za ocjenu ustavnosti trebalo odobrenje.'

No s obzirom na to da zahtjev koji se iščekuje od suca Trgovačkog suda ipak utječe na sudbine radnika Dalekovoda, jer je njime zaustavljena predstečajna nagodba, postalo je vrlo važno pitanje kada će Ustavni sud ocijeniti taj zakon kako se država ne bi poigravala sa sudbinama radnika?

Ustavni suci imaju kolektivni godišnji odmor od 15. srpnja do 20. kolovoza, što znači da možemo očekivati odluku tek u rujnu, nikako prije toga. Najprije Ustavni sud mora tražiti od Ministarstva financija da se očituje na primjedbe, za što ima 15 dana, a nakon toga ulazi u proceduru donošenja odluke. Na Ustavnom sudu doznajemo da će sud reagirati što prije, pogotovo ako se procijeni da šteta od odugovlačenja može biti teško popravljiva.

Postoji samo jedna mogućnost za to da se ubrza odluka suda, a ta je da suci prekinu svoje godišnje odmore, što, rekao nam je jedan sudac u neformalnom razgovoru, ne bi bilo prvi put - tako su prekinuli odmor 2011. godine zbog Ustavnog zakona o manjinama. (Tada su, podsjetimo, ukinuli odredbu prema kojoj se jedino srpskoj manjini jamčilo najmanje tri zastupnika u parlamentu, ali isključivo na temelju općeg prava glasa.)

U svakom slučaju, rekao je politički analitičar Tihomir Cipek, bolje je da se zakon ocijeni što prije, a ne kasnije, kada se završe svi postupci i kada se teško može nadoknaditi šteta.