KOMENTAR ARIANE VELE

Umjesto bespovratnim EU novcem, poduzetnike će počastiti lekcijama o zaduživanju

Ariana Vela
Ariana Vela
Više o autoru

Bionic
Reading

Tjedan EU fondova bio je izvrsna prilika za to da se poduzetnicima objasni što mogu očekivati, posebice kad su posrijedi njima najvažniji i financijski najizdašniji pozivi te da se objasne razlozi kašnjenja, navedu rokovi završetaka postupaka dodjele. No moći će slušati i o tome kako se zadužiti i vratiti posuđeni novac uz kamatu

Uoči manifestacije Tjedan EU fondova povećana je pažnja poduzetnika za pozivima koji su najavljeni za 2017., a poduzetnički je cilj dobro se informirati i na vrijeme početi s pripremom projektnih prijedloga i popratne dokumentacije kako bi bili pravodobno spremni za predaju na poziv.

Pritom se najviše ističu dva poziva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK): 'Kompetentnost i razvoj MSP-a – Faza II' i 'Podrška razvoju malih i srednjih poduzetnika u turizmu – Faza II', koji obuhvaćaju pretežiti udio djelatnosti koje obavljaju mali i srednji poduzetnici izvan sfere ruralnoga razvoja i ribarstva (jer su potonji pokriveni Programom ruralnog razvoja te Operativnom programom za pomorstvo i ribarstvo).

I dok je u danu namijenjenome Programu ruralnoga razvoja težište stavljeno upravo na mjere 4 i 6 iz nadolazećih poduzetničkih natječaja, u danu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija o dvama najvećim natječajima za poduzetnike, čini se, neće biti riječi. Fokus je uglavnom usmjeren na financijske instrumente, što s obzirom na sadašnje stanje poduzetništva u Hrvatskoj i sredstvima koje imamo na raspolaganju jest donekle, ali ne i u potpunosti opravdan potez.

Poznato je, naime, to da će u novoj financijskoj perspektivi fokus Europske unije, kako god ona izgledala, biti na financijskim instrumentima. Drugim riječima, bespovratna sredstva zamijenit će se povoljnim kreditima i jamstvima, pri čemu se Junckerov fond može koristiti kao približna slika toga kako bi cijela priča mogla izgledati.

Točno je da korisnike iz svih sektora, a ne samo privatnoga, treba pripremiti na eventualnu promjenu paradigme EU financiranja, no 2017. nije godina u kojoj bi naš fokus trebao biti isključivo na tome, posebice uzevši u obzir to da je europska budućnost donekle neizvjesna zbog Brexita i jačanja političkih opcija koje u svojim programima sadrže i opcije dezintegracije EU-a pa se treba fokusirati i na iskorištavanje svih onih dobrobiti u kojima trenutačno možemo uživati, a to su bespovratna sredstva.

Ionako teško do novca...

Poduzetnici, nažalost, imaju razloga za zabrinutost. Naime, već je jasno da postoje određene poteškoće u provedbi postupaka dodjele bespovratnih sredstava njihovim projektima. Kasne E-impuls i Kompetentnost i razvoj, a rokovi dodjele produljeni su s inicijalnih 90 na 180 dana (op. a., navodno se pokazalo da smanjenje sa 120 na 90 dana nije dalo učinka i da se rok opetovano probijao). Drugim riječima, poduzetnici već teško dolaze do bespovratnog EU novca, a o dva najavljena poziva još se uopće ne razgovara, što može sugerirati to da ih možda u ovoj godini uopće neće biti ili da konačna odluka o tome još nije donesena (iako su najavljeni u indikativnom planu objave poziva).

Očito postoje i tenzije na razini Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, jer je prvo drugome uputilo dopis u kojemu su istaknuta sva kašnjenja i nečinjenja kojima Ministarstvo regionalnoga razvoja, kao Upravljačko tijelo za Operativni program Konkurentnost i kohezija, nije zadovoljno, a sa svime je upoznat i premijer, koji posljednjih dana aktivno sudjeluje u manifestacijama povezanima s ovom temom. Kako će ta priča završiti, još nije poznato.

Što god se zbivalo, Tjedan EU fondova bio je izvrsna prilika za to da se poduzetnicima objasni što mogu očekivati, posebice kad su posrijedi njima najvažniji i financijski najizdašniji pozivi te da se objasne razlozi kašnjenja, navedu okvirni rokovi završetaka postupaka dodjele, što je za njihove projekte od vitalna značaja. Poduzetništvo se, naime, ne podupire riječima, nego djelima, a stalno imamo osjećaj da su djela upravo ono što stalno zakazuje u ovoj priči.

Umjesto toga, poduzetnici će moći slušati o tome kako se zadužiti i vratiti posuđeni novac uz kamatu, umjesto da im se dio novca osigura bespovratno, barem dok ga još ima.