SVJETSKI DAN ZDRAVLJA NA CVJETNOM

Umirovljenici u redovima za mjerenje tlaka i šećera

09.04.2010 u 12:28

Bionic
Reading

'Sve mi je malo povišeno', kazao je umirovljenik Ivo Škvorc nakon što je na zagrebačkom Cvjetnom trgu izmjerio šećer i tlak u sklopu Plivine akcije kojom se obilježava Svjetski dan zdravlja

Već pola sata prije početka mjerenja stotinjak umirovljenika strpljivo je čekalo u redu. Iako većina njih zna da im je tlak previsok, osobe starije životne dobi ne propuštaju priliku da dobiju pokoji savjet kako i u zlatnoj dobi sačuvati zdravlje.

No osoba mlađih od 60 godina danas prijepodne na Cvjetnom trgu nije bilo. Koliko je bitno otkrivanje povišenog krvnog tlaka, dovoljno govori činjenica da u Hrvatskoj više od 50 posto građana umire od bolesti srca i krvnih žila. Čak trećina Hrvata ima povišen krvni tlak, no većina toga nije svjesna.

Većina umirovljenika revno brine za svoje zdravlje, koliko im financijske prilike dopuštaju. 'Brinemo se onoliko koliko možemo, skupo je brinuti se za zdravlje', kazale su tri umirovljenice koje su zajedno čekale u redu za mjerenja tlaka i šećera. Požalile su se da im lijekovi koje dobe na recept nisu dovoljni. Gospođe su komentirale i da se mladi ne brinu previše za svoje zdravlje, za razliku od njih. 'Oni sad spavaju. Mi smo uvijek prvi, i kad treba platiti režije i na ovakvim akcijama', kazale su gospođe.


Ivo Škvorc priznao je da se za zdravlje brine 'onoliko koliko mu vrijeme dopusti'. 'Ne hranim se zdravo. Jedem kada stignem', kazao nam je ovaj umirovljenik i istaknuo da se, dok je bio mlad, još manje brinuo za zdravlje.

U sklopu Plivine akcije oko 700 građana imat će priliku izmjeriti tlak i šećer. Akcija se održava u Osijeku i Splitu. Pliva akciju usmjerava na edukaciju i prevenciju upravo kardiovaskularnih bolesti, koje mogu uzrokovati pušenje, stres, prekomjerna tjelesna težina i povišeni krvni tlak. Pravilnom prehranom i zdravim životnim navikama moguće je spriječiti pojavu bolesti ili ju ublažiti.

'Pokušavam što više jesti nemasnu hranu. Ne pušim i ne pijem. No za zdravlje je bitna i ljubav', zaključio je Jakov Milković, umirovljenik iz Zagreba.