socijalna osjetljivost

Umirovljenici pozvani da biraju stranke koje će im unaprijediti životne uvjete

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 10:41
  • Objavljeno 01.07.2020 u 10:41
Bionic
Reading

Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske pozvali su 1,25 milijuna umirovljenika da izađu na izbore i odaberu programe i kandidate koji pokazuju dovoljno socijalne osjetljivosti i volje da unaprijede njihove životne uvjete

"Pozivamo sve umirovljenike i starije osobe u Hrvatskoj, da masovno izađu na izbore, te da daju glas onim strankama koje im u svojim programima jamče bolja rješenja i dostojanstven život bez siromaštva", poručili su u srijedu u priopćenju iz Matice i Sindikata umirovljenika.

Naglašavajući kako masovnim izlaskom na birališta mogu pokazati svoju brojčanu snagu od 1,25 milijuna umirovljenika, što je trećina biračkog tijela, istaknuli su kako nedvojbeno mogu presudno utjecati na to tko će biti izborni pobjednik.

Stoga su pozvali stranke da pokažu veće razumijevanje za umirovljenike i starije osobe, u svojim programima i predizbornim kampanjama istaknu prijedloge na tragu europske prakse te se založe i za dosadašnje zahtjeve najvećih umirovljeničkih udruga "jer time imaju realnu prigodu dobiti znatno više glasova".

"Osobito se nedovoljno uočava činjenica da su umirovljenici zapali u siromaštvo, da je prosječna mirovina 2.525 kuna i da je to svega 37,6 posto u odnosu na prosječnu neto plaću, što je najniže u Europi", upozorili su u priopćenju.

Iskazali su nezadovoljstvo ponuđenim programima ocijenivši da je evidentan slabiji interes političara za probleme starijih.

Od stranaka su zatražili i poboljšavanje modela indeksacije mirovina tako da se usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, kako bi se zaustavilo daljnje osiromašivanje.

"I brojni drugi prijedlozi imaju izuzetan značaj, među kojima je uvođenje novog modela obiteljske mirovine, veća institucionalna i vaninstitucionalna skrb za starije osobe, uključujući gradnju i nadzor rada domova za starije", zaključeno je u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal