DRUGI ZAKON U PARLAMENTU

Ulice Atene okupane krvlju prosvjednika

30.06.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Nakon usvajanja restriktivnih mjera štednje u Grčkoj, ne stišavaju se prosvjedi na ulicama Atene, a u posljednja dva dana ozlijeđeno je oko 250 osoba. Prosvjedi su u punom jeku i danas, kada se očekuje da će parlamentarci usvojiti zakon što će omogućiti individualne proračunske mjere i privatizaciju točno određenih državnih dobara

Strane agencije javljaju da je Atena prethodne noći i jučerašnjeg dana izgledala poput bojnog polja. Sukob policije i prosvjednika trajao je do kasno u noć, a ministarstvo zdravstva priopćilo je da je ozlijeđeno oko 250 ljudi, među kojima i 31 policajac.

Opremljeni gas maskama, kamenjem, palicama i Molotovljevim koktelima, najradikalniji prosvjednici satima su napadali policajce opremljene za razbijanje nereda u centru Atene, piše B92.

Dok su zastupnici raspravljali o mjerama, policija je pokušala spriječiti nekoliko tisuća prosvjednika koji su demonstrirali na trgu Sintagma pred zgradom parlamenta. 'Svinje i ubojice', izvikivali su prosvjednici, ističući grčke zastave, a policija ih je pokušala rastjerati suzavcem.

Prosvjednici su palili kontejnere, kojima su blokirali policiju, a porazbijana su i stakla na izlozima te autobusnim stajalištima. Napadnuta je zgrada pošte, kao i ministarstvo financija, koje je potpuno demolirano. Oko 30 ljudi naoružanih štapovima i željeznim šipkama napalo je urede ministarstva, razbivši prozore na ulazu i na katovima, rekao je policijski izvor. Policija ih je pomoću suzavca rastjerala u okolne ulice, pri čemu su ozlijeđena tri prosvjednika.

'Problemi tek počinju'

Vodeća grčka oporbena stranka Nova demokracija optužila je vlast za prekomjernu upotrebu sile jer su, kako navode, pretvorili centar grčke prijestolnice u pakao. U međuvremenu je najavljen novi masovni štrajk u Grčkoj.

Grčka je zasad izbjegla bankrot, no analitičari smatraju da problemi te zemlje tek počinju.

'Činjenica da su u parlamentu izglasane mjere štednje ne znači da će vlada imati lagan posao. Bojim se da će problemi tek sada početi, odnosno onog trenutka kada vlada počne primjenjivati ono za što je dobila podršku, a što bi je moglo ozbiljno ugroziti. Zasad u Grčkoj ne postoji politički konsenzus. Europljanima sada možemo poručiti da smo ispunili ono što su tražili, ali i da je sada red na njima', kaže politički analitičar Jorgos Cogopulos.

Uz prethodno usvojeni zakon o povećanju poreza, potrošnji i privatizaciji, zakon o kojemu se danas glasa u grčkom parlamentu također je uvjet za novu tranšu pomoći EU-a i MMF-a u iznosu od 12 milijardi eura. Višegodišnji proračunski plan mjera štednje za razdoblje od 2012. do 2015, potreban Grcima da bi osigurali novu financijsku tranšu europskih kreditora, usvojen je u srijedu u parlamentu sa 155 glasova 'za' od ukupno 300.

Nepopularni paket mjera štednje trebalo bi do 2015. godine donijeti uštedu od gotovo 28 milijardi eura, a privatizacija javnih poduzeća trebala bi podebljati grčki proračun s dodatnih 50 milijardi eura.