ZBOG GOVORA IZ 2006.

Uleme traže ispriku od Pape

14.09.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Međunarodna unija ulema (poznavatelja islama) kojom predsjeda šeik Jusef al-Karadavi zatražila je od pape Benedikta XVI., koji u petak stiže u Libanon, da se 'ispriča muslimanima' zbog govora održanog 2006. i optužilo ga da želi potaknuti 'sukob' između istočnih kršćana i muslimana.

Govor koji je Sveti Otac održao 2006. u Regensburgu u kojemu je navodno usporedio islam s nasiljem naišao je na žestoke kritike u islamskom svijetu.

U priopćenju objavljenom u noći na petak, Međunarodna unija islamskih ulema sa sjedištem u Kataru u iznimno oštrom tonu 'traži od Pape da se ispriča muslimanima zbog govora održanih u Njemačkoj, kao što se ispričao Židovima'.

Unija kojom predsjeda ugledni vjerski vođa ističe da je 'bezuspješno pokušala uspostaviti dijalog s Vatikanom' i da je već zatražila od Pape da se ispriča zbog govora, što on 'nije učinio'.

U priopćenju se optužuje Benedikta XVI. da želi 'potpiriti vatru sukoba među sinovima iste zemlje', smjerajući pritom na libanonske kršćane i muslimane, stavljanjem svog potpisa na 'apostolsku pobudnicu' koja 'sadrži opasne poruke i ideje', po tekstu priopćenja.

Među tim porukama je 'upozorenje na islamizaciju društva' i upozorenje kršćanima na politički islam', dodaje se u priopćenju.

Papa u petak počinje trodnevni, povijesni posjet Libanonu, gdje će uputiti poruku mira u času kada se nad zemljom nadvila prijetnja sukoba u susjednoj Siriji.

Sveti Otac će u Libanonu potpisati 'apostolsku pobudnicu', rezultat rada Sinode bliskoistočnih biskupa kojom je predsjedao 2010. i u kojoj poziva kršćane da se odupru kušnji odlaska iz zemlje, sve naglašenijoj od početka Arapskog proljeća 2011.