ESEJI O EUROSKEPTICIZMU

'Ulazimo u elitni klub kao Treća liga - Zapad'

19.01.2012 u 16:32

Bionic
Reading

U propagandnoj kampanji za EU koristi se znanstvena metodologija sa stupidnim uvjeravanjem da, ako kupimo EU, kao što kupujemo pastu za izbjeljivanje zubi, sve će biti kako treba, a na Zrinjevcu će rasti velike zlatne kruške, rekao je politolog Anđelko Milardović predstavljajući u četvrtak vlastitu knjigu 'Tri eseja o euroskepticizmu'

Uz autora Milardovića, knjigu u izdanju Centra za politološka istraživanja predstavili su urednik Višeslav Raos te recenzenti Žarko Paić i Nino Raspudić

Milardović u knjizi analizira pojam euroskepticizma, različite pokrete i skupine vezane uz njega te euroskepticizam.

Elitni klub - Treća liga Zapad

Milardović je napomuo da je indoktrinacijski diskurs propagandne kampanje zastrašujući, a njezini su kreatori 'dodijelili akademskoj zajednici ulogu propagandista i indoktrinatora'.

Milardović ističe da politička oligarhija provodi nedemokratske procese, podcjenjuje inteligenciju građana i zastrašuje građane, pri čemu je kao primjer izdvojio izjavu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da umirovljenici neće dobiti mirovine ako građani na referendumu ne podrže ulazak u EU.

Analizirajući anatomiju moći unutar EU-a, Milardović u knjizi prikazuje analitički model 'centar periferija'. Prema tom modelu, prvi krug moći ili tzv. Dominantnu EU sačinjavaju Njemačka. Francuska, Velika Britanija, Italija (do krize 2011), Nizozemska, Poljska i nordijske države. U drugom krugu je 'južnoeuropska EU' - Grčka, Španjolska i Portugal. Treći krug moći čini 'istočnoeuropska EU', tj. postkomunističke članice.

Aktualizirani Krleža

'Od najmračnijih ljudožderskih dana o zvijezdama, o bolestima, oživotnim tajnama i pitanjima Evropa nikada nije znala više, nego štoznade danas i, znajući više, no što je ikada znala, a sumnjajući u svešto zna, Evropa danas ne zna što znade i pojma nema što hoće. 'PremaMilardoviću, onaj tko ne zna da je Miroslav Krleža navedenu rečenicu iz eseja 'Europa danas' napisao još 1933, pomislio bi da je riječ osuvremenom promišljanju Europe.

'Ulazimo u elitni klub, ali kao Treća liga Zapad', rekao je Milardović, koji smatra da euroskepticizam nije ništa drugo nego reakcija na podražaj. Stupanj podražaja, koji je ovdje zastupljen u vidu integracije', uvjetovat će i vrstu euroskepticizma - od tvrdog do mekog, te brojnih podtipova.

Intelektualna uznemirenost paradoksom

Raspudić je siguran da će Milardovićeva knjiga, koja je objavljena u 'minutu do 12', izazvati rasprave.

'Milardović u knjizi izražava intelektualnu uznemirenost paradoksom da se referendum o ulasku u liberalno-demokratski projekt, kao što je Europska unija, provodi na totalitaran način', kazao je Raspudić upitavši se kako se na totalitaran način može ostvariti demokratski cilj.

Navodi da autor u prvom eseju (Čitanje Europe i euroskepticizam) prikazuje različite konceptualne diskurse o Europi i potrebu njezine transformacije i izlaska iz krize referiraući se na tekstove Niklasa Luhmanna, Juergena Habermasa, Ulricha Becka, Edgara Grandea i Jacquesa Derride koji se bave promišljanjem Europe i scenarijima budućnosti. U drugom eseju (Euroskepticizam u religijskim skupinama) objašnjava reakcije religijskih skupina u vezi s eurointegracijama, sekularizacijom i izbacivanjem kršćanstva iz odbačenog ustava Unije. Također, u trećem eseju (Euroskepticizam u Hrvatskoj) analizira euroskepticizam u svakodnevnom životu, pokazuje različite oblike i tipove euroskepticizma u Hrvatskoj te konfliktne linije koje ga generiraju.

Euroskepticizam raste u krizi

Raspudić navodi kako Milardović u knjizi pokazuje i podcjenjivačku strategiju političke oligarhije prema građanima u procesu pristupa Hrvatske EU. Uz to, pokazuje i 'simboličko nasilje i moralno zlostavljanje' političke elite prema onima koji misle drugačije. Raspudić ocjenjuje da u Hrvatskoj nije otvorena prava javna rasprava između političke oligarhije i građana, što je glavni uzrok nepovjerenja prema EU-u, a EU se predstavlja dogmatski, kao nova religija.

Da je javna rasprava o pristupu Hrvatske EU-u potpuno zakašnjela, složio se i Paić rekavši da ona ne postoji i nije postojala. Navodeći da je Milardovićeva knjiga najvećim djelom politologijska analiza strukture moći koja se unutar EU-a odvija posljednjih deset godina Paić je kazao da nije slučajno što se euroskepticizam pojavljuje uvijek kada je sama egzistencija političko-ekonomskog projekta Europe u krizi. 'Da je Europa imala drukčiji odnos prema Hrvatskoj 2005, da smo bili tretirani kao Bugarska i Rumunjska, postotak euroskeptika u Hrvatskoj sigurno bi bio minoran', kazao je Paić.