IDEOLOG IZVORNOG MOSTA

Je li razlaz s Raspudićima urušio Most? 'Marija Selak mogla je reći nešto što će zaparati uši'

24.04.2024 u 14:29

Bionic
Reading

Nakon razlaza s bračnim parom Raspudić, šanse Mosta za ulazak u Europski parlament su pod ozbiljnim upitnikom - smatra Ivica Relković, politički analitičar i današnji savjetnik stranke Centar

Relković je blisko surađivao s Mostom prilikom osnivanja ove stranke prije desetak godina, a u javnosti je često bio proglašavan njihovim 'ideologom', stoga je zanimljivo čuti kako vidi njihov razlaz s dvoje iznimno aktivnih i prepoznatljivih saborskih zastupnika. Za tportal je najprije pojasnio kako vidi omjere snaga uoči europskih izbora koji se održavaju početkom lipnja.

'Izlaznost birača svakako će biti dramatično niža, možda čak i prepolovljena - ne zato što građane oni ne zanimaju, nego zato što svjedoče onome što se ovih dana događa oko pregovora o formiranju većine u Saboru. HDZ je svakako u prednosti i prilici da vrati peti mandat, SDP ne mora doseći četiri mandata, a prva iduća jest stranka Možemo, čije je biračko tijelo stabilno i na najnovija događanja prije će reagirati pozitivno nego negativno. Tu je još i čudnovata kombinacija liberalnih vladajućih i nevladajućih stranaka s određenom šansom zahvaljujući pojedincima koji na svom teritoriju mogu prikupiti po 15 ili 20 tisuća glasova, što bi im ukupno moglo biti dovoljno', smatra Relković.

'Slijede Most i Domovinski pokret, a oni su ugroženi: prvi razlazom s Raspudićima, koji im nikako ne odgovara, a drugi pregovorima s HDZ-om, čime su izdali vlastite govore i stavove. Tu je i faktor Mislava Kolakušića, koji možda uskrsne na društvenim mrežama i također im pomuti planove', dodaje on.

Most će, dodaje, nakon razlaza s Ninom Raspudićem i Marijom Selak Raspudić doživjeti percepcijski pad - od početnih 11 saborskih mandata treba oduzeti dva mandata Hrvatskih suverenista, a sada još i dva koja drže Raspudići. Sedam je percepcijski i stvarno znatno manje od jedanaest.

'No problem je i u politikama jer su Raspudići ipak donosili akademsku razinu i bili malo bliže centru, čime su pretvarali Most u ozbiljnu stranku. Sada će se to rasplinuti, a Most će se po svemu sudeći pokušavati spasiti grabeći biračko tijelo na desnici i tražeći 'desnija' rješenja, što je vidljivo i iz sastava njihove liste za europske izbore. Kada se s ipak nešto 'uzvišenije' pozicije skrene na niži put, to je vrlo sklizak teren', uvjeren je Relković i dodaje:

'Marija Selak mogla je dati jednu izjavu koja će ljudima u Mostu zaparati uši, ali tek treba čuti izjave ljudi koje sada primaju u svoje redove, pogotovo kada budu u svojim trenucima nadahnuća. Po mom mišljenju, Most sada prelazi u manje stabilnu fazu.'

  • +2
Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Relković je uvjeren da bi, u slučaju da se pregovori o formiranju saborske većine odulje ili potpuno propadnu, prijevremeni izbori odgovarali jedino HDZ-u i stranci Možemo.

'Andrej Plenković je sam rekao da bi njegova stranka bolje prošla da je izlaznost bila manja, što je nevjerojatno skandalozna izjava jer potvrđuje da premijer zapravo priželjkuje da manje građana sudjeluje na izborima. Možemo se pak zasad jasno drži svojih principa i obećanja. S druge strane, SDP je potrošio priču sa Zoranom Milanovićem, a u pravim problemima bili bi Most i Domovinski pokret. Prvi su sada podijelili svoje biračko tijelo, a drugi ga gube svakim danom pregovora s HDZ-om i više nemaju na raspolaganju ucjenjivački potencijal, nego isključivo galamu. Naravno, u tim pregovorima i jedni i drugi i dalje se boje prazne puške', kaže Relković te ustraje na ideji sklapanja antikorupcijske većine, pa i Vlade koja bi uklonila HDZ s vlasti.

'Paradoksalno, velika tehnička koalicija u ovom trenutku najviše bi odgovarala Mostu i Domovinskom pokretu, barem ako su imalo racionalni, jer bi time spasili ono što su prosuli u proteklih nekoliko dana', zaključuje Relković.