PORAST POTRAŽNJE

Sve više zemalja zainteresirano za ukrajinsko oružje dokazano u borbi protiv ruske vojske, evo o kojim sustavima je riječ

11.09.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Iako obrana Ukrajine od ruske agresije uvelike ovisi o zapadnim donacijama oružja, Kijev je objavio ovog tjedna da ukrajinska obrambena industrija bilježi porast potražnje stranih kupaca zainteresiranih za oružja koja su dokazana u borbi protiv ruske invazije. Ukrajinski državni obrambeni koncern Ukroboronprom izvijestio je da nekoliko potencijalnih stranih kupaca želi znati kada će pojedini sustavi biti dostupni za prodaju, a tportal donosi o kojem je oružjima riječ

Vijest o velikom interesu za ukrajinsko oružje stiže sa sajma naoružanja i tehnike MSPO, a koji se održava do petka u poljskom Kielceu i smatra se trećom po važnosti izložbom naoružanja u Europi nakon Londona i Pariza.

'Trenutno su napori tvrtke usmjereni na opskrbu ukrajinske vojske našim oružjem, ali smo također u pregovorima s kupcima iz raznih dijelova svijeta koji su jako zainteresirani za kapacitete naših projektila koje bi željeli kupiti kada budu dostupni', rekao je za američki portal Defense News jedan od šefova razvoja poslovanja Ukroboronproma, Anton Pašinskij.

Pašinskij je precizirao da su strani kupci zainteresirani za prijenosni protutenkovski raketni sustav Skif, a koji je već izvezen u devet zemalja diljem svijeta, i laki prijenosni raketni sustav Corsar, prodan u šest zemalja. Kupci su, dodao je Pašinskij, zainteresirani i za višecijevni bacač s vođenim projektilima Vilka, kao i za mornaričku verziju rakete Neptun, kojom je ranije ove godine potopljena ruska raketna krstarica Moskva.

  • +2
Ukrajinsko oružje za izvoz Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ured predsjednika Ukrajine

Gađanje po principu 'ispali i zaboravi'

U Ukroboronpromu otkrivaju da je za raketni bacač Vilka zainteresirana jedna bliskoistočna država dok je jedna dalekoistočna zemlja pokazala interes za nabavu protubrodskih krstarećih projektila Neptun.

Skif ili Stuhna-P je ukrajinski sustav protutenkovskih vođenih projektila (ATGM), a koji je 2010-ih razvio ukrajinski konstruktorski ured Luch, dok je uređaj za navođenje razvila bjeloruska tvrtka Peleng. Sustav je dizajniran za uništavanje modernih oklopnih ciljeva, uključujući one s eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA), a može napadati pokretne i nepokretne ciljeve.

Skifom se može gađati ciljeve iz velike udaljenosti do pet kilometara i iz blizine od 50 metara danju te noću do tri kilometra, i to na dva načina - ručno upravljanim i poluautomatiziranim načinom 'ispali i zaboravi', koji ne koristi ručno praćenje cilja. Detekciju i navođenje ciljeva osiguravaju optički i infracrveni ciljnici, što omogućuje gađanje u teškim uvjetima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: KB Luč

Značajka Skifa je mogućnost usmjeravanja projektila na cilj iz zatvorenih položaja i skloništa. Važna je značajka i putanja leta projektila jer on nakon lansiranja leti iznad crte vidljivosti na visini od 10 metara i spušta se u ciljnu razinu u zadnjoj fazi leta. Pritom laserska zraka svijetli u rep projektila i prenosi se na metu samo djelić sekunde prije udara.

Osnovna modifikacija Skifa sastoji se od lansera postavljenog na postolje, transportnog i lansirnog kontejnera za rakete R-2, uređaja za navođenje PN-S i daljinskog upravljača koji omogućuje gađanje iz blizine s udaljenosti od tek 50 metara. Ovaj ATGM koristi raketu RK-2S kalibra 130 milimetara, težine 16 kilograma i dužine 1270 milimetara te raketu RK-2M-K kalibra 152 milimetra, težine 37 kilograma i s neznatno većim dometom.

Prema navodima ukrajinskih vojnika, jednim Skifom je nedavno uništen ruski tenk na udaljenosti od 5,3 kilometra, a dosad je taj ATGM sustav izvezen u Azerbajdžan, Alžir, Saudijsku Arabiju, Mjanmar, Gruziju, Maroko, Katar, Egipat i Jordan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence Learning

Idealan za uništavanje plovećih konvoja

Postoji i interes stranih kupaca za ukrajinski teški višestruki raketni bacač s navođenim projektilima tipa Vilka (drvo johe) koji je također razvio projektni ured Luch. Riječ je o bacaču izrađenom na temelju sovjetskog teškog višecijevnog raketnog lansirnog sustava tipa BM-30 Smerch.

Vilka se koristila za ispaljivanje raketnog streljiva kalibra 300 milimetara na ruske snage od prvih dana invazije, a prema dostupnim podacima, samo prvog tjedna invazije oko 50 njih napadalo je neprijateljsku protuzračnu obranu, ECM sustava i oklopna vozila.

Sustav lansira 12 raketa u 48 sekundi, ima efektivni domet do 70 kilometara (130 kilometara u inačici Vilka-M) i vjerojatnu kružnu pogrešku (CEP) od 10 metara. Sustav može pogoditi kopnena i površinska mornarička vozila, a pojedinačne rakete imaju satelitske module za navođenje i nose bojne glave od 250 kilograma s nekoliko dostupnih opcija.

Potaknuti uspješnim potapanjem ruske raketne krstarice Moskva ukrajinskim projektilom R-360 Neptun, strani kupci pokazali su interes za kupnju te rakete koju je projektni ured Luch premijerno prikazao 2015. godine.

Radi se o krstarećoj protubrodskoj raketi koja ima maksimalni domet gađanja od 280 kilometara i može biti postavljena na tri platforme, brodske, kopnene i zračne lansere. Neptuni se nalaze u transportnim i lansirnim kontejnerima (TLC) dimenzija 5300 x 600 x 600 milimetara, a duljina same rakete s akceleratorom iznosi 5050 milimetara.

Neptun je namijenjen borbenim površinskim plovilima i transportnim brodovima iz strukture udarnih skupina (konvoja) ili pojedinačnog kretanja plovila deplasmana do 5000 tona. Sama raketa temelji se na dizajnu sovjetske protubrodske rakete Kh-35, međutim ukrajinski konstruktori znatno su poboljšali raketni domet i elektroniku.