kijev pod kontrolom ukrajine

Ukrajinska veleposlanica u SAD-u: Rusija je namjerno gađala i bolnice, skupljamo dokaze o ratnim zločinima

25.02.2022 u 23:13

Bionic
Reading

Ruski napad na Ukrajinu bio je grublji u petak i uključivao je napade na civilnu infrastrukturu u Kijevu, no ruske snage nisu napredovale kako je bilo zamišljeno te je glavni grad ostao čvrsto pod ukrajinskom kontrolom, rekla je ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova.

Rusija je namjerno gađala dio ukrajinske civilne infrastrukture i bolnice, a ukrajinski dužnosnici skupljaju dokaze o ratnim zločinima koje će predočiti Međunarodnom kaznenom sudu, kazala je Markarova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ostaje u Kijevu i vodio je „veoma produktivan” telefonski razgovor s američkim predsjednikom Joe Bidenom u petak, rekla je veleposlanica novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak trostruku invaziju Ukrajine sa sjevera, istoka i juga, na što su tjednima upozoravali vođe zapadnih zemalja. Invazija predstavlja najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Rusija je zauzela černobilsku nuklearnu elektranu nakon čega je ukrajinska nuklearna služba zabilježila više razine radijacije, ali ne i opasne. 

Čini se da se to dogodilo, kako tvrdi Kijev, zbog ruske vojne aktivnosti uslijed koje se radioaktivna prašina digla u zrak.

„Osobito smo zabrinuti zbog situacije u černobilskoj elektrani”, gdje su Rusi uzeli 92 taoca, rekla je Markarova i dodala da su za elektranu sada odgovorne ruske snage i ruska vojska.