BORBA PROTIV KORUPCIJE

Ukrajinska policija ima pune ruke posla: 'Krađa u vojsci iznimno strašan zločin'

21.02.2024 u 17:39

Bionic
Reading

Vladine agencije za borbu protiv korupcije u Ukrajini istražuju više od 60 slučajeva povezanih s obrambenim sektorom, rekao je u srijedu visoki dužnosnik za provedbu zakona

Čišćenje korupcije u vojsci, koja je posljednjih mjeseci pogođena skandalima, ključno je za Kijev dok se nastoji obraniti od gotovo dvogodišnje invazije Moskve i traži više pomoći Zapada.

Semjon Krivonos, šef Ukrajinskog nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU), rekao je da je njegova agencija dala prioritet slučajevima koji uključuju nabavu tijekom zadnje dvije godine i da je tražila pomoć stranih partnera u svojim istragama.

"Krađa u vojsci u ovom je trenutku iznimno strašan zločin, a istrage u ovoj sferi jedan su od najvažnijih prioriteta Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije", rekao je novinarima u Kijevu.

Ministar obrane Rustem Umerov suspendirao je višeg dužnosnika ranije ovog mjeseca nakon što ga je druga agencija, Služba sigurnosti Ukrajine, imenovala osumnjičenikom za navodnu shemu pronevjere 40 milijuna dolara.

Umerovljev prethodnik Oleksij Reznikov, smijenjen je prošlog rujna nakon skandala povezanih s nabavom u njegovu ministarstvu, koje je on opisao kao blaćenje. Osobno nije optužen za korupciju.

Ukrajina, koja je na 104. mjestu od 180 zemalja na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, postavila je borbu protiv mita u javnom sektoru kao glavni prioritet dok teži članstvu u Europskoj uniji.

Krivonos je rekao da su antikorupcijska tijela prošle godine postigla svoje najbolje rezultate, ali je pozvao na uspostavu namjenskog forenzičkog centra za bržu i transparentniju obradu slučajeva.