dva udara u 24 sata

Ukrajinci napali ruske slabe točke u dalekom Sibiru, evo što je cilj operacije

03.12.2023 u 08:07

Bionic
Reading

Ključna željeznička veza između Rusije i Kine tisućama kilometara daleko od prve crte bojišnice u Ukrajini sabotirana je u operaciji kojom je upravljala Služba sigurnosti Ukrajine (SBU)

Od početka invazije na Ukrajinu, ruske vlasti okrivljuju Ukrajinu za napade na njezinu infrastrukturu - željezničke linije i vojna skladišta.

Ukrajinski mediji objavili su da Kijev stoji iza dvije eksplozije na dalekom istoku Rusije koje su se dogodile unutar 24 sata. Željeznica predstavlja važnu opskrbnu liniju za logistiku koja dolazi iz Kine i Sjeverne Koreje. Putin se sve više oslanja na vojnu podršku dviju zemalja u ratu pa je cilj operacije usporiti dolazak pomoći iz tih zemalja ruskoj vojnoj mašineriji.

U prvom incidentu, teretni vlak se zapalio dok je prolazio kroz 15 kilometara dug Severomujski tunel na Bajkalsko-Amurskoj magistrali u Republici Burjatiji u srijedu navečer, prisilivši 50 vagona koji su prevozili dizel i mlazno gorivo da se zaustave.

Telegram kanal Baza izvijestio je da je 16 spremnika na prednjem dijelu vlaka potpuno izgorjelo, a sama željeznička pruga je oštećena, što otežava njihovo uklanjanje iz tunela.

Preliminarne informacije iz ruske istrage upućuju na eksplozivnu napravu postavljenu ispod dna jednog od vagona. Državna novinska agencija Interfax izvijestila je da nema žrtava, prenosi Newsweek.

Nakon eksplozije, vlakovi su preusmjereni duž zaobilaznice preko mosta visokog 35 metara, što su ukrajinski obavještajci predvidjeli te se tamo dogodila još jedna eksplozija u petak.

  • +3
Ukrajinski vojnici kod Avdivke Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"To je upravo ono na što je SBU računala - kada je vlak prolazio preko ovog 35 metara visokog mosta, eksplozivne naprave ugrađene u njega su eksplodirale", rekli su ukrajinski izvori iz policije za BBC News Ukrainian, prema prijevodu.

U drugom su incidentu četiri spremnika potpuno izgorjela, a još dva su oštećena vatrom i gorivom.

Ukrajinski BBC News izvijestio je da su izvori to opisali kao "još jednu uspješnu specijalnu operaciju SBU-a".

"Ruske specijalne službe trebale bi se naviknuti na činjenicu da su naši ljudi posvuda. Čak i u dalekoj Burjatiji", rekao je drugi ukrajinski obavještajni izvor, prenosi Ukrajinska pravda.

Baza je izvijestila da je još uvijek blokirano putovanje kroz tunel, za koji su ukrajinski obavještajci primijetili da ga ruska vojska koristi za prijenos opreme i zaliha na željeznici.

Institut za proučavanje rata (ISW), nezavisni think tank sa sjedištem u SAD-u, rekao je da nema naznaka da će eksplozije u petak izazvati dugoročne poremećaje.