sastanak u bruxellesu

Ministri NATO-a s Kulebom o stanju na bojištu i potpori Kijevu

29.11.2023 u 09:01

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u srijedu u Bruxellesu s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o stanju na bojnom polju i potpori Zapada Kijevu.

Na dnevnom redu će se također naći ukrajinsko usklađivanje obrambenog i sigurnosnog aparata sa standardima NATO-a, u svjetlu mogućeg pristupanja Ukrajine u budućnosti zapadnom vojnom savezu.

"Moramo sada početi raditi na konkretnim potezima, što možemo učiniti kao NATO da pomognemo Ukrajini da se pripremi za pridruživanje savezu", rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Krisjanis Karins, navodeći kao primjer pitanja vezana uz zakonodavstvo, vojne i operabilne procedure, opremu i metode rada.

Po njegovim riječima, "nema potrebe sada ulaziti u rasprave o tome kada i kako će Ukrajina ući u NATO", ali smatra da treba poduzeti neke "praktične mjere".

Ministri vanjskih poslova prvi put će voditi rasprave u okviru nedavno osnovanog Vijeća NATO-Ukrajina.

Vijeće je osnovano u srpnju na samitu Saveza u Vilniusu, kada su se čelnici NATO-a sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Svrha tog tijela je olakšati suradnju sve dok se ne steknu uvjeti za članstvo Ukrajine.