prekaljeni borci

Ukrajinci bi bili u gorem položaju da slijepo slijede američku vojnu doktrinu

26.09.2023 u 22:22

Bionic
Reading

Veteran američke vojske koji obučava ukrajinske vojnike rekao je za Insider da bi ukrajinske snage bile u gorem položaju na bojištu kad bi slijedile samo američku doktrinu bojnog polja te da zapravo bolje razumiju neke vrste modernih borbi.

'Ako bi ovdje koristili američku doktrinu, sigurno bi se loše proveli', rekao je za Insider instruktor koji se zove Jackie.

Jackie se borio u Afganistanu i Iraku prije nego što je počeo raditi kao izvođač obuke za američku vojsku, a od tada je otišao u Ukrajinu kako bi pomogao u obuci njenih snaga i borila se uz njih.

Ukrajinska vojska je ispred SAD-a u nekim segmentima na očite načine

"U ovom trenutku nemamo čak ni jasnu doktrinu za korištenje malih bespilotnih letjelica", rekao je govoreći o SAD-u. Smatra da su Ukrajinci dosta napredovali na tom polju.

Naglasio je da je Ukrajina morala naučiti djelovati u 'gerilskom nevidljivom modu'. Čak i kada je izvodila velike operacije njezine su snage bile u toliko nepovoljnom položaju da se u tom slučaju smatraju 'nedovoljnim po standardima bilo koje zemlje NATO-a' da probiju neprijateljsku liniju.

Ukrajina je više puta zahvalila svojim zapadnim partnerima na podršci i obuci, ali neki na terenu kažu da moraju prilagoditi tu obuku kako bi preživjeli i pobijedili na bojnom polju.

Jackijevi komentari replika su onih koje je u rujnu dao ukrajinski zapovjednik kojeg su obučavali američki, britanski i poljski vojnici, koji je rekao: 'Da sam samo radio ono što su me [zapadne vojske] naučile, bio bih mrtav.'

Rat u Ukrajini izgleda vrlo drugačije od onih koje su vodile zapadne zemlje u proteklih nekoliko desetljeća, uključujući sukobe poput Afganistana i Iraka, gdje su zapadne trupe imale značajnu prednost u opremi i oružju.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bivši vojni rendžer koji se borio u Ukrajini rekao je da su tamošnje borbe bile gore od onih koje je doživio u Iraku i Afganistanu.

Ukrajinski vojnici se obučavaju u savezničkim zemljama, ali Jackie smatra da obuka ukrajinskih vojnika 'od temelja' nije prikladna s obzirom na to koliko su se vojnici već borili.

Rekao je da su mu neki od vojnika s kojima je radio, a koji su se vratili s NATO-ove obuke, rekli da su dva sata stajali u formaciji 'kako bi se naučili disciplini i vodstvu'.

“Dečki, njihovi ljudi umiru. Ne trebate ih uvjeravati da stoje dva sata u formaciji kako bi naučili što znači disciplina. Zemlja je natopljena krvlju rođaka, naučite ih boriti se.'

Jackie se također protivio ideji da bi Ukrajina trebala strogo slijediti standardnu obuku NATO-a jer je upitno postoji li uopće takav standard-

"Stalno slušam kako se pominje 'NATO standard' i 'NATO standardna obuka' ili 'NATO standardna doktrina'", rekao je, dodajući: "Poljsko pješaštvo ne bori se na isti način kao američko pješaštvo."

Onim Ukrajincima koji treniraju rekao je jednostavno: "Nemojte se uzrujavati oko procedura i organizacijskih stvari i lenta i medalja."

Rekao je da umjesto toga pogledaju napredak Ukrajine i vide imaju li neku posebnu obuku ili opremu koja bi mogla pomoći. "Nabavite im nešto što mogu koristiti i ono što ih naučite da rade, oni će to učiniti", rekao je.