analizira institut za rat

Ukrajina i dalje pokušava slomiti rusku obranu, ovo su uvjeti koji se moraju ispuniti za veći proboj

26.09.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Unatoč napadima na Krim te pomacima oko Bahmuta, ukrajinska protuofenziva i dalje sporo napreduje. Vojni analitičari procijenili su koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi Ukrajina uspjela slomiti ruski otpor

Vojni analitičari poručili su da moraju biti ispunjena tri ključna uvjeta kako bi Ukrajina postigla značajan prodor protiv ruskih snažno utvrđenih obrambenih linija:

  • da Rusija ostane bez dovoljno borbene moći i rezervi u održavanju obrane u ključnoj regiji Zaporižja
  • da Ukrajina ima dovoljno borbene moći za nastavak napredovanja nakon degradacije ruske borbene moći
  • da ruski obrambeni položaji nisu toliko utvrđeni niti minirani kao područja kroz koja su ukrajinske snage već prošle.

Do takvog zaključka došli su analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW), think tanka sa sjedištem u Washingtonu.

Ako bilo koji od tih uvjeta ne bude ispunjen, Ukrajina neće moći napraviti proboj kakav je potreban njezinim snagama, poručuju iz ISW-a. Ali analitičari kažu da postoje 'pokazatelji' da situacija za ukrajinsku stranu zasad izgleda optimistično.

Vjeruju da na zapadu regije Zaporižja Rusija nema dovoljno snaga da 'drži jakom dubinsku obranu'.

ISW je također ocijenio da su operacije Ukrajine u i oko grada Bahmuta 'držale ruske snage u borbi u istočnoj Ukrajini i podalje od južnog bojišta', a također su 'pomogle uskratiti stvaranje strateške pričuve'.

No 'nejasno' je ima li Ukrajina dovoljno snaga i oružja da nastavi udarati ruske obrambene linije na jugu kako bi se postigao 'operativni proboj', poručuju iz ISW-a. Uz to, analitičari nisu sigurni koliko su područja iza prve linije fronta minirana.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ako Rusija uspije postaviti mine i učvrstiti položaj, mogla bi zakočiti napredak Ukrajine u protunapadu.

U međuvremenu, 'insajder' iz Kremlja tvrdi, navodi ISW, da je ruski predsjednik Vladimir Putin svom ministru obrane Sergeju Šojguu dao rok do početka sljedećeg mjeseca da zaustavi ukrajinsku protuofenzivu. Putin je također zahtijevao da ruske snage pokrenu ofenzivnu operaciju protiv većeg grada, poput Hersona, Odese, Harkiva ili Dnjepropetrovska. ISW naglašava da, ako je Putinov zahtjev da se dramatično poboljša položaj Rusije na prvim crtama istinit, to bi moglo objasniti zašto ruske snage pokreću česte protunapade čak i ako oni imaju visoku cijenu za rusku vojsku, piše Business Insider.