bliski istok

Obavještajni izvor za CNN: Neće više biti izravnih napada između Izraela i Irana

19.04.2024 u 06:08

Bionic
Reading

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu

11:47 Avionski prijevoznik Lufthansa otkazao je letove za izraelski Tel Aviv i irački Erbil do subote. Poručili su da će u tom periodu zaobilaziti irački zračni prostor jer da im je sigurnost putnika i posada prioritet. Dodali su i da se ne oslanjaju samo na vladine procjene, nego da sigurnosno stanje ocjenjuju sami te da temeljem toga sami donose ovakve odluke.

10:51 Regionalni obavještajni izvor, koji je želio ostati anoniman, rekao je za CNN da su izravni napadi između Izraela i Irana završeni. Izvor kaže da se, prema njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na izraelski napad. Na tragu toga je i neslužbena izjava visokog iranskog dužnosika za Reuters da Iran trenutno ne planira odmazdu protiv Izraela.

10:47 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se suzdrže od daljnje eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

'Apsolutno je neophodno da regija ostane stabilna i da se sve strane suzdrže od daljnjih akcija', rekla je Von der Leyen.

10:10 'Očito je taj napad bio neka vrst upozorenja. Izveden je do te granice da ne pređe tzv. crvenu liniju, odnosno da ne natjera Iran na reakciju', rekao je za N1 televiziju geopolitički stručnjak i rektor Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila. Drugim riječima, poruke su obostrano poslane i primljene.

'Ako je s ovime zaključeno, onda na obje strane postoji neka vrsta zadovoljstva jer je učinjeno nešto što se očekivalo. Mislim da je nastupilo veliko olakšanje na Zapadu da je završilo ovako kako je. Ako bi odnos Izraela i Irana eskalirao u širi sukob, ne bi bile obuhvaćene samo te dvije države, nego i mnoge druge na Bliskom istoku. A znamo koliko je to područje važno za svjetsku ekonomiju. Ne samo zbog nafte, nego i zbog pomorskog transporta između istoka i zapada', objasnio je Cvrtila.

9:47 'Navod stranog izvora o incidentu nije potvrđen. Nismo imali nikakav vanjski napad, a rasprava o njegovoj naravi više naginje prema infiltraciji nego napadu', rekao je iranski dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman. Minijaturnim bespilotnim letjelicama, koje je u Isfahanu oborila protuzračna obrana, upravljali su 'infiltratori iz unutrašnjosti Irana', rekao je iranski analitičar na državnoj televiziji ranije u petak. >>>Pročitajte više<<<

9:15 Iranski mediji u petak su objavili snimke i fotografije mirnih scena u zemlji nakon zračnog napada koji je pogodio pokrajinu Isfahan. Protuzračna obrana presrela je tri drona, rekao je iranski dužnosnik, nakon izvješća o eksplozijama u blizini vojne baze u središnjoj regiji. Nakon izvješća, iranski državni mediji prikazali su stanovnike kako hodaju u blizini znamenitosti Isfahana kao što su trg Naqsh-e Jahan i uz rijeku Zayandeh Rud, dok je u gradu zabilježen normalan promet, prema novinskoj kući ISNA.

Zračna luka Isfahan radila je normalno nakon što su zračne luke ranije zatvorene diljem zemlje, prema mediju Tasnim News. U međuvremenu, u sjeverozapadnom gradu Tabrizu, gdje je također aktivirana protuzračna obrana, video je pokazao normalan promet i pješake u parkovima i na ulicama, piše CNN.

9:03 Iranski mediji objavili su video koji navodno pokazuje nekoliko manjih objekata koje presreće iranska protuzračna obrana iznad Isfahana. Tamošnji dužnosnici tvrde da izraelski napad nije bio uspješan.

8:43 'Danas oko 2:55 ujutro, izraelski neprijatelj je pokrenuo agresiju s projektilima', izvijestila je sirijska državna novinska agencija SANA. Izrael je gađao sirijske 'lokacije protuzračne obrane u južnoj regiji. Agresija je dovela do materijalnih gubitaka', izvijestila je SANA. Izraelska vojska izjavila je za CNN da ne komentira izvješća stranih medija.

8:42 Britanska zaštitarska tvrtka Ambrey kaže da je komercijalnim brodovima koji prolaze kroz 'Arapski zaljev i zapadni Indijski ocean' savjetovano da ostanu pripravni u slučaju povećane aktivnosti dronova u regiji, nakon napada na središnji iranski grad Isfahan. Prošlog tjedna Iran je objavio da je njegova vojska zaplijenila komercijalni brod povezan s Izraelom dok je prolazio kroz Hormuški tjesnac, nekoliko sati prije nego što je zemlja napala Izrael projektilima i bespilotnim letjelicama, piše BBC.

8:26 Nejasno je što je točno bio cilj izraelskog napada, ali je američki dužnosnik rekao za CNN da meta napada nije bila nuklearna. Mogući cilj bio je vojni radar. Ghahjaworstan, gdje se čula eksplozija, nalazi se u blizini zračne luke Isfahan i 'osme lovačke baze vojnih zračnih snaga', izvijestila je iranska novinska agencija FARS.

8:22 Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama.

7:40 Izraelski saveznici, uključujući Sjedinjene Države, pozvali su Izrael na suzdržanost u pokušaju da spriječe regionalni rat. SAD 'nije dao zeleno svjetlo izraelskom odgovoru', rekao je drugi visoki američki dužnosnik za CNN. SAD-u je rečeno o izraelskim planovima za napad, ali oni nisu podržali akciju, rekli su neimenovani dužnosnici nekim američkim medijima. I NBC i CNN su izvijestili da su neimenovani dužnosnici rekli da je Izrael unaprijed upozorio Washington. 'Nismo podržali odgovor', citira CNN službenu izjavu. Bijela kuća i Pentagon tek trebaju objaviti bilo kakve komentare o prijavljenom napadu, za koji Iran kaže da se odnosio na samo nekoliko dronova. Iran je odbacio izvješća o raketnom napadu, a jedan je dužnosnik rekao da 'vijest američkih medija nije istinita', prenosi BBC.

7:26 Glasnogovornik Državnog centra za kibernetički prostor Irana, Hossein Dalirian, negirao je raketni napad na njegovu zemlju. Na X-u je napisao da ‘nije bilo zračnog napada s vanjskih granica na Isfahan ili druge dijelove zemlje‘, te da je Izrael ‘samo napravio neuspješan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima i da su oni oboreni‘. Iranski državni mediji citiraju generala vojske u pokrajini Isfahan koji je rekao da nema izvješća o šteti. 'Jak zvuk koji se čuo u Isfahanu nastao je zbog pucanja protuzračne obrane na sumnjive objekte. Nije bilo štete', rekao je.

Izvor upoznat sa situacijom je u razgovoru za NBC News operaciju opisao kao 'zračni udar', te da Izrael 'trenutno procjenjuje njegovu učinkovitost i štetu'. Izraelska vojska odbila je komentirati te tvrdnje. Iranski državni mediji izvijestili su da su plotuni protuzračne obrane ispaljene u nekoliko provincija, a tri bespilotne letjelice uništene su iznad Isfahana. Za sada nema izvješća o šteti ili žrtvama.

7:00 Australija poziva svoje građane da napuste Izrael, nakon izvješća o izraelskom napadu na Iran. 'Postoji velika prijetnja vojne odmazde i terorističkih napada protiv Izraela i izraelskih interesa u cijeloj regiji. Sigurnosna situacija mogla bi se brzo pogoršati. Pozivamo Australce u Izraelu ili na okupiranim palestinskim teritorijima da odu', objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

6:40 BBC Persian javlja da su dobili nekoliko videa koje su tijekom noći snimili stanovnici središnje iranske pokrajine Isfahan. Iako je američki dužnosnik rekao za CNN da je Izrael izveo napad unutar Irana, Izrael nije preuzeo odgovornost za napad.

6:30 Iranska državna TV javlja da su tri bespilotne letjelice uočene u Isfahanu te uništene nakon što je aktiviran sustav protuzračne obrane zemlje, piše Reuters. U Isfahanu je smještena velika zračna baza, veliki kompleks za proizvodnju projektila i nekoliko nuklearnih lokacija.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je Izrael prije napada u petak da će Teheran dati 'oštar odgovor' na svaki napad na njegov teritorij. Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku 'najveće opasnosti'.

6:25 Iranska državna televizije IRIB umanjuje značaj izvješća o napadu. 'Prije nekoliko sati čuli su se zvukovi na nebu. Koliko znamo, više manjih dronova je letjelo nad Isfahanom. Do sada nam vlasti nisu dale nikakve informacije. Neki mediji su rekli da su nuklearna postrojenje u Isfahanu bila meta, no na temelju našeg istraživanja, ta je informacija lažna i nijedno mjesto nije ciljano', navodi se u izvješću.

6:20 Avioprijevoznik Flydubai u petak ujutro otkazao je letove za Teheran te opozvao let FZ1929, nakon zatvaranja zračne luke u glavnom iranskom gradu.

Letovi za međunarodnu zračnu luku Imam Khomeini otkazani su do 8 ujutro po hrvatskom vremenu, no Iranska državna novinska agencija IRNA javlja da su kasnije nastavljeni letovi. Flydubai i Emirates ranije su počeli preusmjeravati letove oko zapadnog Irana jer su se pojavila izvješća o mogućem napadu. Komercijalni letovi navodno su obustavljeni u Teheranu te u zapadnim i središnjim dijelovima zemlje.

6:15 Iranski državni mediji objavili su nakon napada da su svi objekti u tom području sigurni, među ostalim i nuklearna postrojenja. CNN-ov međunarodni diplomatski urednik Nic Robertson javlja da iako je američki dužnosnik rekao za CNN da je Izrael izveo napad unutar Irana, Izrael tek treba preuzeti odgovornost za napad. Iranski mediji umanjuju učinak napada.

'Opći dojam koji prenose iranska vlada i drugi mediji u Iranu je da koji god se događaji dogodili - a oni ga ostavljaju prilično dvosmislenim - nisu značajno oštetili važne objekte u blizini Isfahana', rekao je Robertson i dodao kako državni mediji također izvješćuju da nijedan neprijateljski zrakoplov nije ušao u iranski zračni prostor.

6:00 Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nije odmah bio poznat. 'Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu', izvijestila je agencija Fars. Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv 'objekta za koji se sumnja da je dron', rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije. CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija. Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku 'najveće opasnosti'. Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.