danoćno granatiranje

Ukrajina upozorava da je opasnost za nuklearku Zaporižja svakim danom sve veća: 'Ovo može završiti s neslućenim posljedicama'

14.08.2022 u 19:40

Bionic
Reading

Opasnost za nuklearnu elektranu Zaporižja, na jugu Ukrajine, gdje se Kijev i Moskva više od tjedan dana međusobno optužuju za granatiranje, 'svakim je danom sve veća', istaknuo je u nedjelju gradonačelnik grada u kojemu je elektrana

'Opasnost je svakim danom sve veća', rekao je u telefonskom razgovoru s AFP-om Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, osudivši 'pravi pravcati nuklearni terorizam' Rusije koji se 'u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama'.

'Nuklearnu elektranu se svakog dana i noći granatira iz okupiranih sela', dodao je, rekavši da je 'situacija ozbiljna i da najviše zabrinjava što nema procesa deeskalacije'. Enerhodar, kao i nuklearku Zaporižja, ruske snage su zauzele početkom ožujka. Dmitro Orlov, odan Kijevu, sklonio se u Zaporižje, veliki grad na tom području.

Po njegovim riječima, granatiranje Enerhodara je počelo u zadnja 24 sata, 'što se ranije nije dogodilo' te je u nedjelju ubijen civil, 45-godišnji muškarac.

  • +21
Rat u Ukrajini 10.08.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Nuklearka Zaporižja na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se dvije strane međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti. U subotu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je "rusku ucjenu" elektranom.