nema labavo

Ukrajina tužila zapadne kompanije koje nisu isporučile obećanu vojnu opremu

14.09.2023 u 20:33

Bionic
Reading

Ukrajinska vlada pokrenula je pravni postupak protiv najmanje dvije zapadne vojne tvrtke koje nisu ispunile ugovore o opremi ili ponudile povrat sredstava koja je Kijev platio za osiguranje poslova, otkrio je Newsweek

Ministarstvo obrane Ukrajine bori se s nizom skandala oko nabave dok njihove snage vode žestoke borbe s ruskim okupatorima na terenu. Ukrajinska vojska jako ovisi o zapadnom oružju u ratu koji je ušao u 18. mjesec.

Ukrajinsko ministarstvo obrane navelo je Newsweeku u pisanom odgovoru da je 11 posto svih vojnih ugovora potpisano sa stranim dobavljačima te da je 'samo nekoliko njih imalo poteškoća u ispunjavanju svojih obveza u potpunosti'.

Šest stranih tvrtki, od kojih su dvije američke, 'nije u potpunosti ili djelomično ispunilo svoje obveze iz ugovora, ali su izvršile djelomičnu isporuku ili su u potpunosti vratile sredstva', priopćilo je ministarstvo.

Dvije europske tvrtke 'nisu isporučile robu i nisu vratile avans', dodaje ministarstvo, napominjući da se protiv dva dobavljača u kašnjenju poduzimaju pravne radnje.

Ministarstvo je odbilo imenovati tvrtke ili dati informacije o ugovorima, navodeći kao razlog zaštitu osjetljivih vojnih informacija u sklopu izvanrednog stanja.

Širenje takvih informacija, navodi se, 'može uzrokovati poteškoće stranim dobavljačima u ispunjavanju njihovih obveza, kao što je sklapanje ugovora s proizvođačima i drugim sudionicima kupnje naoružanja i vojne opreme u zemljama s neutralnim stavom u pogledu opskrbe Ukrajine oružjem'.

  • +4
Reparacija opreme u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dužnosnici ministarstva ranije su otkrili detalje o dobavljaču koji nije ispunio svoje obveze. Prošli mjesec ministar obrane Oleksij Reznikov - koji je u međuvremenu smijenjen i zamijenio ga je Rustem Umerov - rekao je da je ukrajinska vlada podnijela nekoliko arbitražnih zahtjeva protiv poljske tvrtke Alfa.

'Postoji mnogo takvih tvrtki i, nažalost, nisu sve uspjele ispuniti potpisane ugovore, čak ni utjecajni igrači na tržištu', rekao je Reznikov, dodajući da je ministarstvo već pobijedilo u arbitražnom sporu protiv neimenovanog stranog dobavljača. 'Postoje i ukrajinske firme koje nisu isporučile obećano, ali i američke.'

U Alfinom slučaju, rekao je Reznikov, tvrtka je 'ponudila druge vrste projektila; sada proučavamo odgovaraju li nam. A onda ćemo ili tražiti isporuku ili da nam se vrati avans'.

Reznikov je ranije ovog mjeseca podnio ostavku na svoju dužnost na zahtjev predsjednika Volodimira Zelenskog, okončavši višemjesečna nagađanja da će biti smijenjen s ključne pozicije. Prošle godine bio je upleten u veliki korupcijski skandal povezan s prenapuhanim ugovorom o nabavi vojnih obroka, iako nije bio osobno odgovoran za taj posao.