rusi napreduju

Ukrajina: 'Situacija oko Časiv Jara je vrlo teška'

05.04.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska priopćila je u petak da se nalazi u "vrlo teškoj" situaciji na bojnom polju u blizini istočnog grada Časiv Jara, ali je zanijekala navode Moskve da su ruske snage stigle do predgrađa tog grada

Ruske snage polako napreduju na istoku nakon što su u veljači zauzele dugogodišnje ukrajinsko uporište na istoku Avdiivku. Ukrajina se pokušava ukopati, ali se suočava s nedostatkom topničkih projektila dok američki Kongres već mjesecima ne uspijeva odobriti vojnu pomoć.

Brzo zauzimanje Časiv Jara, grada s prijeratnom populacijom od 12.200 ljudi, smještenog zapadno od razrušenog okupiranog grada Bahmuta, predstavljalo bi sumorni neuspjeh za Kijev i ukazalo na rastući ruski zamah na bojnom polju.

Ruska novinska agencija RIA citirala je dužnosnika koji je rekao da su ruske trupe ušle u predgrađe Časiv Jara koje Moskva vidi kao važno uporište ukrajinskih snaga koje su dobro utvrđene.

Andrij Zadubinij, glasnogovornik ukrajinskog istočnog zapovjedništva rekao je da su ruski navodi neistiniti.

"Situacija je tamo vrlo teška. Borbe se nastavljaju, ali oni (ruski vojnici) nisu tamo", rekao je u telefonskom razgovoru.

"Ne vjerujte ruskim izvješćima", dodao je.

Gradonačelnik Serhij Čaus u četvrtak je opisao situaciju u Časiv Jaru kao najtežu otkako je Rusija započela svoju invaziju punog opsega prije više od dvije godine.

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da Rusija možda planira izvesti novu ofenzivu protiv Ukrajine krajem svibnja ili u ljeto, ali da Kijev ima plan protiv toga.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala svoje dalekometne zračne udare na energetsku infrastrukturu, uzrokujući nestašice struje u pojedinim dijelovima zemlje.

Nakon što su zauzele Avdiivku ruske snage pokušavaju napredovati koristeći priliku koju im pruža kašnjenje zapadne vojne pomoći Ukrajini.