dogovor potpisan

Ukrajina je spremna izvoziti žito, 17 brodova punih žitaricama blokirano je već pet mjeseci

29.07.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Ukrajina je spremna početi izvoziti žito iz dviju crnomorskih luka, ali datum za slanje prve pošiljke još nije određen, rekao je u petak ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov dodavši da bi po njegovim očekivanjima prve pošiljke mogle krenuti prije kraja ovog tjedna

Kubrakov je novinarima u Odesi rekao da je 17 brodova blokiranih pet mjeseci već natovareno sa žitom te da se još jedan utovaruje.

Izrazio je nadu da će prvi brodovi krenuti na put do kraja ovog tjedna.

Dogovor o izvozu žita potpisan je prošli tjedan u Istanbulu.

"Nakon potpisivanja inicijative za žito u Istanbulu, ukrajinska strana učinila je sve potrebne pripreme za ... plovidbu Crnim morem kako bi započela izvoz našeg žita iz naših luka", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij posjetio je u petak crnomorsku luku Čornomorsk. Rekao je da je Ukrajina spremna ponovno početi izvoziti žito i da Kijev čeka signal od međunarodnih partnera za slanje prve pošiljke, objavio je njegov ured.

Žito će se izvoziti iz Odese, Čornomorska i Pivdenija.

Rusija je tvrdila da je Ukrajina kriva za blokadu izvoza jer je minirala lučke vode.

Kubrakov je rekao da su Čornomorsk i Odesa spremni početi izvoziti žito te da se nada da će do kraja tjedna biti spreman i Pivdenij.

"Prije rata bilo je utovareno ukupno 17 brodova. Danas smo počeli utovarivati još jedan brod u Čornomorsku. U načelu smo riješili gotovo sva tehnička pitanja", rekao je Kubrakov.

"Nadamo se da ćemo danas dobiti potvrdu od UN-a u pogledu predloženog koridora kojim će brodovi ploviti preko Crnog mora prema Bosporu i nakon toga ćemo biti spremni početi. Nadamo se da će prvi brodovi napustiti naše luke prije kraja ovog tjedna".

  • +12
Rat u Ukrajini 29.07.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Kubrakov nije rekao koliko će tona žita biti izvezeno.

"Ova inicijativa, ako uspije kako se nadamo i očekujemo da hoće, i ako naši turski i UN-ovi partneri budu osiguraju njezinu provedbu, uvjereni smo da će svjetske cijene (žita) pasti", rekao je.

Podtajnik UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths rekao je u četvrtak da se nada da će prva pošiljka žita krenuti u petak. 

Bridget Brink, američka veleposlanica u Ukrajini, rekla je novinarima u Odesi da se nada da će u petak biti postignut dogovor koji će otvoriti put za prvu pošiljku.