novi datum

Ukrajina slavi dan državnosti; Zelenski: Ukrajina je neovisna, slobodna i nedjeljiva zemlja. Takva će biti zauvijek

28.07.2022 u 13:29

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u četvrtak da je siguran u pobjedu nad Rusijom, obilježavajući dan državnosti Ukrajine

Bilo je ovo strašno jutro puno raketnog terora, ali Ukrajina neće odustati, rekao je Zelenskij u Kijevu.

Čestitao je građanima dan državnosti koji se slavi prvi put i različit je praznik u odnosu na dan neovisnosti 24. kolovoza.

"Ukrajina je neovisna, slobodna i nedjeljiva zemlja. Takva će biti zauvijek", istakno je Zelenskij.

Uz poruku je objavio video snimku o borbi protiv ruskih okupatora. "Zemlja se bori za slobodu", rekao je.

U ratu, koji je ušao u šesti mjesec, Ukrajina je izgubila oko 20 posto teritorija, rekao je predsjednik i pozvao zapad da pošalje više teškog naoružanja.

S novim praznikom, koji je Zelenskij proglasio prošle godine, Ukrajina se bori protiv ruskih tvrdnji da nije prava nego umjetna država.

  • +16
Rat u Ukrajini 28.08.2022. Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Zelenskij je to više puta odlučno odbacio. 

U međuvremenu jača ukrajinska protuofenziva u južnoj regiji Herson, objavilo je britansko ministarstvo obrane u Londonu.

"Čini se da su njihove snage uspostavile mostobran južno od rijeke Ingulec koja predstavlja sjevernu granicu dijela Hersona koji drže Rusi", stoji u priopćenju. Inhulec je pritok rijeke Dnjepar.

Pomoću topništva koje je dostavio zapad, ukrajinske snage su oštetile najmanje tri mosta na Dnjepru preko kojih Rusija opskrbljuje okupirane teritorije, dodaje se.

Jedan od njih je kilometar dugi most Antonivski kod grada Herson, koji je ponovno pogođen u srijedu i vjerojatno se više ne može koristiti, kažu Britanci.