MINISTAR ENERGETIKE:

'Ukrajina ima dovoljno resursa da prebrodi zimu. No ako se napadi nastave...'

12.11.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Ukrajina će imati dovoljno energetskih resursa da prebrodi nadolazeću zimu, no očekivani porast ruskih napada mogao bi poremetiti opskrbne mreže, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko kasno u subotu

'Imamo dovoljno energetskih resursa, što se toga tiče smo mirni', rekao je Galuščenko za ukrajinsku javnu televiziju. 'Pitanje je koliko će budući napadi utjecati na opskrbu.'

U posljednjih nekoliko tjedana, Rusija je napala ukrajinsku infrastrukturu 60 puta, izjavio je Kijev u srijedu, izražavajući zabrinutost da bi Moskva već mogla početi ciljati elektroenergetsku mrežu za drugu ratnu zimu.

Prošle zime tisuće ruskih bespilotnih letjelica i projektila pogodilo je elektroenergetsku infrastrukturu, uzrokujući sveobuhvatne nestanke struje.

Ukrajina očekuje da će Rusija ponovno pokrenuti masovne napade bespilotnim letjelicama i projektilima na energetsku infrastrukturu nakon što temperature padnu i ostanu ispod nula stupnjeva Celzijevih, rekao je Galuščenko.

  • +4
Reparacija opreme u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Niske temperature dodaju štetu, naravno', rekao je Galuščenko. 'Svaka temperatura ispod nule povećava rizike.'

Do sada je ove jeseni Ukrajina uživala u neuobičajeno toplom vremenu, ali očekuje se da će temperature pasti ispod nule u Kijevu i drugim mjestima u narednom tjednu.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK