PALI JUNAK

Ukrajinci su ga nekad obožavali, a sada se njegovo ime provlači kroz blato

21.12.2023 u 06:51

Bionic
Reading

Sergej Bubka bio je najpoznatiji i najslavljeniji ukrajinski sportaš, a sada ga nazivaju izdajnikom

Legendarni skakač s motkom — vrhunska sportska figura u postsovjetskoj Ukrajini, čovjek koji je dominirao svjetskim prvenstvima i obarao rekorde prije nego što je postao elitni političar — sada se povezuje s poslovima vođenim na ukrajinskim teritorijima pod ruskom okupacijom. Sve to dok on sam živi u blještavom Monaku, piše Politico.

Dok se Ukrajina, u ledenim, mokrim rovovima Donbasa, nastavlja boriti protiv sveobuhvatne invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina, nema većeg grijeha. Bubku, bivšeg atletskog heroja porijeklom s istoka Ukrajine, mnogi Ukrajinci sada vide kao ruskog suradnika. Kako je sve pošlo po zlu za čovjeka koji je nekoć skočući uvis donosio ponos novoj neovisnoj Ukrajini?

Velika istraga ukrajinske kuće Bihus.Info tijekom ljeta otkrila je da je Bubkina tvrtka, Mont Blanc, službeno registrirana u Rusiji nakon što je počeo sveobuhvatni napad Kremlja na Ukrajinu. Mont Blanc je prodavao gorivo ruskim okupatorima u Narodnoj Republici Donjeck, ruskoj marionetskoj državi u istočnoj Ukrajini. Ukrajinski medij otkrio je i objavio tri ugovora vrijedna, tada, više od 14.000 dolara. Iako je to relativno mali iznos u usporedbi s milijardama koje se vrte u moskovskoj ratnoj ekonomiji, svako poslovanje s ruskim okupatorima crvena je linija za Ukrajince, prenosi N1.

Tvrtka posjeduje najmanje šest benzinskih crpki u okupiranoj regiji Donjecka, a Bubkin brat Vasilij naveden je kao direktor tvrtke na svim ugovorima. Nakon izvještaja, ukrajinska sigurnosna služba, SBU, otvorila je istragu, a Vasilij je sada optužen, u odsutnosti, za suradnju s Rusima i “pomaganje terorističkoj organizaciji”.

U rujnu je Bubka uzvratio na izvještaje, objavivši na internetu video u kojem je rekao: “Uvijek sam se borio za Ukrajinu, ali sada je protiv mene počela kampanja uništavanja mog ugleda. Od 2014. nisam bio na okupiranom području. Nisam posjetio rodbinu, a ove godine nisam mogao ni na majčin sprovod. Nemam nikakve veze s bilo kakvim poslom na okupiranom području.”

Bubkini prosvjedi, međutim, nisu uspjeli uvjeriti Ukrajince, kao ni neke od najistaknutijih sportaša u zemlji, da on pokazuje dovoljnu potporu ratnim naporima Kijeva.

“Kada je počeo rat, svi su sportaši surađivali i čekali barem izjavu Bubke. Napisali smo pismo, ali ono nikada nije sadržavalo Bubkin potpis”, rekla je za Politico Yaroslava Mahuchikh, svjetska prvakinja u skoku uvis. Sportaši su tražili i zabranu Nacionalnih olimpijskih odbora Rusije i Bjelorusije. Bubka je jedan od utjecajnih 107 članova Međunarodnog olimpijskog odbora. “Zvali smo ga i pisali mu. Kasnije je dao izjavu, ali je bila besmislena. Ništa više nije stiglo od njega”, dodala je Mahuchikh.

Bubka je zaprijetio i tužbom bihusovskim novinarima, ali ona zasad nije podignuta. Želio je “obraniti svoje dostojanstvo”, rekao je Vadim Gutzeit, šef ukrajinskog Nacionalnog olimpijskog odbora. U međuvremenu, ista je novina objavila još dva ugovora iz svibnja 2023. koji pokazuju Bubkino daljnje poslovanje u DNR-u pod ruskom kontrolom.

Prema izvješćima ukrajinskih medija i osobi bliskoj njegovoj obitelji kojoj je odobrena anonimnost kako bi razgovarala o tome, dok se pravna drama odvija u Ukrajini, Bubka živi na francuskoj rivijeri. U Monte Carlu Bubka posjećuje nogometne utakmice AS Monaca u VIP zoni. Klub Ligue Un u vlasništvu je ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva, koji je pod ukrajinskim sankcijama, ali ne i mjerama EU-a, Monaca ili SAD-a.