uklanjanje otpada

Uklonjeno 30-ak starih automobila sa šest otoka: Sve se može riješiti jednim telefonskim pozivom ovlaštenom sakupljaču

26.10.2022 u 14:24

Bionic
Reading

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ove je jeseni organizirao akcije uklanjanja otpadnih vozila s hrvatskih otoka te je ukupno uklonjeno tridesetak otpadnih automobila sa šest otoka - Molata, Iža, Ista, Dugog otoka, Korčule i Visa

Posljednja u nizu akcija, organiziranih tijekom rujna i listopada, bila je danas u Komiži na otoku Visu, priopćio je u srijedu Fond.

"Uklanjanjem otpadnih automobila s Visa završena je ovogodišnja eko-akcija Fonda. Ovlaštenim sakupljačima predano je tridesetak vozila koji su nepropisno bačeni, a koji mogu sadržavati komponente opasne za okoliš i zdravlje ljudi", izjavio je načelnik Fondovog Sektora za gospodarenje posebnim kategorijama otpada Zvonimir Majić.

Cilj je ovakvih aktivnosti, kako je rekao, i dodatna edukacija javnosti o pravilnom zbrinjavanju takve vrste otpada.

"Nema potrebe da stari automobili završavaju u prirodi ili godinama trunu po dvorištima jer se sve može riješiti jednim telefonskim pozivom ovlaštenom sakupljaču", istaknuo je Majić.

Uz to, dodao je, Fond posjednicima takvih vozila isplaćuje naknadu koja iznosi jednu kunu po kilogramu težine predanog cjelovitog automobila.

S obzirom da vlasnici ovako odbačenih motornih vozila uglavnom nisu poznati, u Fondu kažu da su za otočne jedinice lokalne samouprave osmislili program kako bi se i takvi automobili adekvatno zbrinuli.

Voditelj tog programa Jakov Lasić ističe kako je kroz dosadašnje akcije, u koje su prošle godine uz otoke bili uključeni i nacionalni parkovi te parkovi prirode, ukupno zbrinuto 80-ak otpadnih vozila.

Kaže i kako su u sklopu ranijih akcija postojali slučajevi kada su se automobili izvlačili iz mora i jezera, a neke je bilo potrebno izvlačiti i iz spilja ili teže pristupačnih provalija, za što je bila potrebna pomoć speleologa i Hrvatske gorske službe spašavanja.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ističu kako će i dalje nastaviti s unaprjeđivanjem sustava gospodarenja otpadnih automobila i promicanjem održivih rješenja za očuvanje okoliša.

Nakon što se iz starih automobila uklone opasne komponente, metalni dijelovi se recikliraju te se dobiva korisna sekundarna sirovina za nove proizvode, a što je u skladu s ciljevima kružne ekonomije.