'BEZ OBRAZLOŽENJA'

Ukinuta pomoć djevojčici s Downovim sindromom

10.05.2016 u 09:22

Bionic
Reading

U Centru za socijalnu skrb u Petrinji dvogodišnjoj Zari koja boluje od Downovog sindroma 2014. su na osnovi vještačenja dodijelili invalidninu od 1.250 kuna. Godinu dana poslije, 2015., vještačenje je utvrdilo da Zari više ne treba invalidnina pa joj je ukinuta, izvijestio je RTL. Inače, Downov sindrom neizlječiva je bolest

'Nikakvo obrazloženje nismo dobili, pozvali su mene i supruga, i rekli su ovako - možemo dobiti skrb i njegu ako se nećemo žaliti, u protivnom nećemo dobiti ništa', kazala je Dušica Martinović, Zarina majka za RTL

Skrb i njega podrazumijevaju pomoć u visini 500 kuna. Kako su se ipak žalili, i ta suma im je spuštena na 350.

U Centru za socijalnu skrb u Petrinji nitko se ne javlja na fiksni telefon cijeli dan, a nije se javila ni ravnateljica na svoj broj mobitela. Proslijedili smo upit nadležnom Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Stigao je odgovor koji kaže kako je do promjene Zarina statusa došlo zbog promjene propisa. Pa je tako invalidninu koju je Zari dodijelio Centar za socijalnu skrb oduzeo Zavod za jedinstveno vještačenje. U udruzi za pomoć osobama s invaliditetom Mala kuća kažu kako u šumi propisa nitko, zapravo, ne vidi djecu.

'Znamo da se promijenila Vlada, znamo da zakone svatko tumači na svoj način, ali mislim da tu puno komplikacija iziskuje tijelo za jedinstveno vještačenje koje je pritisnuto vremenskim rokovima, velikim brojem vještačenja, dugom listom čekanja i jednostavno ne pridaje dovoljno pažnje dokumentaciji koja se prilaže', izjavila je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge za osobe s invaliditetom Mala kuća.

Ipak, situacija je dovedena do apsurda jer Zara ima dijagnozu koja će se s godinama samo pogoršati.

Više o tom slučaju doznajte ovdje