USTAVNE PROMJENE

Ukidanje zastare u rukama laburista

24.09.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Ustav će možda biti promijenjen, premda će protiv toga biti HDZ sa svojim partnerima HSS-om i HSP-om dr. Ante Starčević. Skoro sve ovisi o tome kako će glasovati Klub zastupnika Hrvatskih laburista

U slučaju da njih šestero podrži ukidanje ustavne zastare za teška ubojstva, dvotrećinska većina potrebna za mijenjanje Ustava bit će osigurana, navodi Novi list

Trenutačno je situacija sljedeća. HNS je jučer potvrdio da će se pridružiti SDP-u u usvajanju izmjene Ustava, iako predsjedništvo stranke formalnu odluku još nije donijelo.

Dakle, SDP-ovom klubu koji broji 59 zastupnika može se dodati 15 glasova iz HNS-ovih klupa. Logično je računati da će jednako postupiti i zastupnici IDS-a i HSU-a. Znači, 80 zastupnika Kukuriku koalicije dignut će ruke za promjenu Ustava. To će učiniti i nezavisni Damir Kajin, trojica zastupnika SDSS-a, kao i preostali manjinski zastupnici koji su pridruženi članovi Kukuriku koalicije. Tako smo stigli do brojke 87. Nadalje, Jadranka Kosor najavila je da će tročlani klub koji je ona formirala sa Željkom Kerumom i Nevenkom Bečić također poduprijeti promjenu Ustava. HDSSB se dosad nije izjašnjavao, ali jučer je visoki dužnosnik te stranke Novom listu otkrio da će sedmero njihovih zastupnika biti za ukidanje zastare za teška ubojstva.

To je ukupno 97 zastupnika za promjenu Ustava, a potrebno ih je 101.

Čeka se konačan stav laburista, čiji je predsjednik Dragutin Lesar prije dva mjeseca jako kritizirao namjeru SDP-a da pokrene proceduru ustavnih promjena. S obzirom da je Lesar na putu u Rusiji, Novi list je pitao Branka Vukšića hoće li se njihova stranka priključiti bloku za promjenu Ustava.

'Mi smo načelno iznosili mišljenje da nije dobro mijenjati Ustav u dnevnopolitičke svrhe. Ali osobno nemam apsolutno ništa protiv da se, ako to nije moguće zakonom, ustavnim promjenama ukine zastara za sva teška ubojstva… U našem klubu ne dobivamo naloge, pa je tako moguće da će neki naši zastupnici biti za promjenu Ustava, a neki ne', kazao je Vukšić.