povoljna situacija

Brodsko-posavska županija čeka odobrenje za kretanje bez propusnica

19.04.2020 u 12:14

Bionic
Reading

Uslijed povoljne epidemiološke situacije (deset dana zaredom bez novozaraženih koronavirusom), brodsko-posavski županijski Stožer civilne zaštite od Nacionalnog stožera čeka odobrenje za kretanje županijom bez propusnica

Župan Danijel Marušić u nedjelju je na konferenciji za novinare Stožera istaknuo kako obveza posjedovanja propusnica i dalje ostaje na snazi dok prijedlog županijskog Stožera ne potvrdi onaj Nacionalni.

U županiji je koronavirusom zaraženo ukupno 20 osoba, tri su izliječene, 16 još ima status aktivne bolesti, a jedna osoba je umrla.

U prilog ocjeni dobre epidemiološke situacije ide i činjenica što na području županije nije bilo slučajeva proboja zaraze u ustanove koje skrbe o starima i nemoćnima.

Normalizaciji sustava pridonijela je, tvrde u Stožeru, i činjenica da su samo dvije osobe iz zdravstvenog sustava u samoizolaciji od četrdesetak koliko ih je pod tom mjerom bilo u jednom trenutku.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić naveo je kako odjel kardiologije već dva dana radi normalno ,sukladno aktualnom režimu rada bolnice.

U bolnici je, kaže, trenutno deset na koronavirus negativnih osoba iz ustanova za stare i nemoćne, koje se nalaze na liječenju u samoizolaciji. Napomenuo je da je u županiji u sustavu socijalne skrbi oko tisuću osoba, koje su smještene u desetak domova i sedamdeset udomiteljskih obitelji.

Načelnik županijskog Stožera Stjepan Bošnjaković rekao je kako se građani u županiji uglavnom propisanih zaštitnih mjera održavanja distance, iako je sve veći broj onih koji borave na javnim otvorenim površinama.

Neprihvatljivom je ocijenio situaciju na gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu gdje je u subotu bila velika gužva, pa je najavio da će o tome razgovarati s nadležnima, a ne osiguraju li se tamo odgovarajući uvjeti tržnica će se ponovno zatvoriti.