BITKA PROTIV KORONAVIRUSA

Božinović potvrdio da nestaje najveći dio punktova policije za e-propusnice i istaknuo da treba biti fleksibilan oko pečaćenje restorana

19.04.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Brojne županije zatražile su od Nacionalnog stožera ukidanje e-propusnica. Neke od njih nisu imali zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom danima.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Dnevniku Nove TV objasnio je što možemo očekivati tijekom slijedećih dana.

Kako je kazao, od sutra se mijenja način putovanja za sve županije koje su to zatražile.

"Sutra ćemo donijeti odluku sa stožerima Splitsko-dalmatinske i Krapinsko-zagorske županije, a čekamo i nekoliko njih da se jave. Najveći dio županija zatražio je slobodu kretanja na cijelom području, većina tih zahtjeva je već potpisana', istaknuo je ministar pojasnivši da su neke od njih tražile slobodu kretanja na području cijele županije, neke su odvojile žarišne točke, a neke su odvojile otoke. Poručio je da će od ponoći najveći dio punktova policije nestati.

Za zatvaranje restorana od strane Državnog inspektorata kazao je da je svima ovo nova situacija te da je bitno poštivanje zakona i propisanih mjera, a da je prioritet zaštita zdravlja građana. "U svemu ovome svi bi trebali pokazati jednu dozu racionalne fleksibilnosti", objasnio je i dodao da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremio tekst upute za ovakvu situaciju.

N'ajavljeni su sastanci za sutra. Glavni državni inspektor je kazao da, ukoliko svi primijene upute koje nisu teške za ispuniti, obustavit će se rješenja koja su donesena. Pripremaju se mjere kako bi se ovo riješilo. To je pred realizacijom', dodao je Božinović.

Iako granice ostaju zatvorene, nada se da možemo očekivati veći pokret ljudi.

'Nadam da se nećemo morati vraćati na restriktivne mjere, a to uključuje da se možemo nadati da će biti nešto i od turizma ove godine', poručio je ministar.

  • +6
U Hrvatskoj novih osam preminulih, 39 novozaraženih i 94 izliječenih od koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: POOL