OGORČENI SARAJLIJE

Ukidaju bolnicu da usele Vladu?

11.01.2016 u 15:01

Bionic
Reading

Skupina građana Sarajeva okupila se danas pred Općom bolnicom kako bi prosvjedovala zbog najave njezina integriranja s Kliničkim centrom koja bi zapravo dovela do gašenja te bolnice, otvoreno optuživši najmoćniju bošnjačku obitelj Izetbegović za korupciju i nepotizam

Bolnica, koja je u bivšoj državi namjenski građena za potrebe nekadašnje JNA, u središtu je Sarajeva, a tijekom opsade grada od 1992. do 1995. postala je prepoznatljiv simbol nakon što je zgrada postala stalna meta srpskog topništva.

Iza projekta gašenja te bolnice kroz pripajanje Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) stoji Sebija Izetbegović, donedavna ravnateljica Opće bolnice i supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja je prošlog tjedna kao jedina kandidatkinja te je izabrana za novu ravnateljicu KCUS-a, čak i prije nego što je dala ostavku na dužnost u Općoj bolnici.

Odmah nakon izbora nova je ravnateljica KCUS-a u suradnji sa županijskim ministarstvom zdravlja formirala radnu skupinu čiji je cilj definirati model pripajanja Opće bolnice KCUS-u.

Iako nikakva službena odluka o tome nije donesena, liječnici zaposleni u Općoj bolnici dobili su potkraj prošlog tjedna na potpis papire čijim bi potpisivanjem potvrdili kako žele trenutni premještaj u KCUS, odnosno prekid radnog odnosa u Općoj bolnici.

Sebija Izetbegović o svemu se do sada nije javno očitovala, no liječnik Bakir Nakaš, koji je prije nje bio ravnatelj Opće bolnice, ne dvoji kako je riječ o nastojanju da se bolnica ugasi što je ocijenio nedopustivim i protuzakonitim. 'Ne može se ona administrativnom odlukom prekrižiti', rekao je Nakaš koji se danas pridružio prosvjednicima.

Nakaš, kao i brojni drugi zaposlenici Opće bolnice dobili su informaciju kako se pod krinkom reforme i integracije skriva interes za vrijedan zemljišni kompleks, ali i samu zgradu te medicinske ustanove.

Nagađa se kako je već planirana prodaja pa bi dio zgrade postao sjedištem Vlade Federacije BiH, a ostatak zemljišta u središtu grada mogao bi se naći na slobodnom tržištu za gradnju hotela.

Dok se čekaju prijedlozi i procjene radne skupine zadužene za analizu projekta pripajanja Opće bolnice i KCUS-a postalo je jasno kako će to u svakom slučaju značiti gubitak 330 bolničkih kreveta, koliko ih sada u toj bolnici ima.

 
Liječnička komora Sarajevske županije izrazila je otvoreno protivljenje planovima za ekspresno spajanje bolnica te je zatražila angažiranje pravobranitelja kako bi se zaštitila javna imovina odnosno nekretnine u vlasništvu Opće bolnice.