zabrana ulaska

UK dopušta ostanak veleposlanika Mjanmara; vojska možda produlji izvanredno stanje

09.04.2021 u 10:50

Bionic
Reading

Britanija će dopustiti ostanak opozvanom mjanmarskom veleposlaniku dok ne odluči o svojoj budućnosti nakon što je izbačen iz vlastite ambasade, rekao je u petak, a vojna hunta u toj zemlji je nešto ranije objavila da bi izvanredno stanje moglo biti produljeno

"Osuđujemo način na koji je mjanmarska vojska jučer navečer zabranila svojem veleposlaniku da uđe u ambasadu", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Izražavamo poštovanje hrabrosti Kyaw Zwar Minnu jer stoji uz svoj mjanmarski narod. S obzirom na nasilničko ponašanje prema gospodinu Minnu, nastojimo osigurati da može sigurno živjeti u Ujedinjenom Kraljevstvu dok ne odluči o svojoj dugoročnoj budućnosti", ističe ministarstvo.

U Mjanmaru je glasnogovornik vojske Zaw Min Tun rekao da bi jednogodišnje izvanredno stanje koje je vojska nametnula za vrijeme puča u veljači moglo biti produljeno, što bi onemogućilo izbore nakon godinu dana.

Nije dao jasan vremenski raspored za izbore, ali rekao je da bi se izvanredno stanje moglo produljiti na šest ili više mjeseci, u isječcima iz intervjua za CNN objavljenog kasno u četvrtak.

Rekao je da će se prema ustavu zemlje u roku od dvije godine morati održati slobodni i pošteni izbori, ali također je rekao da "standard demokracije u Mjanmaru neće biti isti kao u zapadnim zemljama".

Zaw Min Tun također je rekao da postoje "čvrsti dokazi" za izbornu prijevaru, ali CNN-u nije predočio nijedan dokaz za navodnu prevaru koju je vojska koristila kao opravdanje za preuzimanje vlasti,.

Civilnu čelnicu Aung San Suu Kyi vojska je zatvorila za vrijeme puča u veljači što je njezina stranka Nacionalna liga za demokraciju (NLD) premoćno pobijedila na izborima. Lokalni promatrači rekli su da je glasanje bilo vjerodostojno.

Vojne akcije izazvale su prosvjede širom zemlje, koje su vojnici nasilno gušili.

Uhićeno je blizu 2850 ljudi, najmanje 598 ubijeno, među njima 49 djece, prema podacima neprofitne udruge za političke zatvorenike (AAPP).

Zaw Min Tun rekao je da su sigurnosne snage koristile "minimum sile" protiv prosvjednika.

"Kad se suzbijaju neredi, ima smrti, ali nismo uokolo pucali bez discipline", rekao je glasnogovornik hunte.