SUKOBI U STRASBOURGU

Uhićeno tristotinjak protivnika NATO-a

03.04.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Tri stotine osoba privedeno je a 105 smješteno pod nadzor nakon sukoba u četvrtak u Strasbourgu između snaga reda i prosvjednika protiv summita čelnika NATO-a, doznaje se u petak od policije

STRASBOURG - Po tom izvoru, osobe pod nadzorom kazneno se goni zbog sudjelovanja u oružanom okupljanju i nasilja. Tijekom sukoba u četvrtak, neki prosvjednici naoružali su se drvenim palicama te su zabilježene mnogobrojne štete po ulicama, istaknula je policija.

Na mjestu sukoba, desetak stajališta autobusa razbijeno je a kante za smeće zapaljene.

Nekoliko stotina prosvjednika (500 do 600 prema policiji, otprilike 2000 prema prosvjednicima), sukobilo se s naoružanom policijom koja ih je spriječila da prodru u gradsko središte.

Policija je uporabila suzavac kako bi spriječila prosvjednike okupljene na jugu Strasbourga kojih je po podacima policije bilo 500, a po organizatorima 2.000, da krenu prema središtu grada.

U sukobu je ozlijeđen njemački fotograf iz agencije DDP koji je gumenim metkom pogođen u trbuh, doznaje se od njegova poslodavca.

Stanje se smirilo predvečer, kada su se prosvjednici razišli ili su se povukli u svoj logor uređen na jugu grada, kako je izvijestila policija.

Na summitu će se u petak i u subotu u Strasbourgu, Kehlu i Baden-Badenu okupiti 28 šefova država i vlada tog vojnog saveza. U subotu se u Strasbourgu treba održati veliki prosvjedni skup protiv NATO-a.