neutvrđena zarada

Uhićena skupina koja je krijumčarila migrante iz Srbije u Hrvatsku, BiH i Mađarsku

22.01.2019 u 15:36

Bionic
Reading

U Beogradu, Lazarevcu i Aranđelovcu uhićeno je šest članova organizirane kriminalne skupine, koja je u srpnju i kolovozu prošle godine prokrijumčarila 42 migranata iz Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, priopćilo je u utorak srbijansko Tužiteljstvo za organizirani kriminal

Kriminalnu skupinu predvodio je S. V, a uhićeno su još i V.D, M.V, G.M, V.Ž i P.A , koji su prebacivali državljane Pakistana, Afganistana, Irana i Sirije na teritorij BiH, Hrvatske i Mađarske radi daljeg tranzita do neke od zemalja EU.

Od svakog migranta naplaćivali su po 700 eura, a zarada organizatora krijumčarenja nije utvrđena, navodi srbijansko tužiteljstvo.

Policija je pretresom osumnjičenih našla i zaplijenila više mobitela i SIM kartica, a uz kaznene prijave slijedi im saslušanje i nastavak postupka u Tužiteljstvu za organizirani kriminal u Beogradu, navedeno je u priopćenju.

Kroz Srbiju je tijekom 2018. godine prošlo oko 20.000 migranata, a prema službenim podacima s početka 2019. oko 4.100 migranata boravi u prihvatnim centrima.

U Srbiji radi ukupno 16 centara, pet za azil i 11 prihvatnih, smještajni kapacitet je oko 6.000 ležaja, a najveći donator je Europska unija.

Prema procjeni Komesarijata za izbjeglice i migrante, izvan prihvatnih centara je svojevoljno između 100 i 200 migranata.