NOVO OBJAŠNJENJE IZ VLADE

Ugovori s Vatikanom nisu tema jer su - tabu tema!

21.02.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Trakavica oko misterioznog stava Vlade Zorana Milanovića o reviziji ugovora sa Svetom Stolicom se nastavlja. Prvo su čelni ljudi vlade, Slavko Linić i Radimir Čačić, prošlog tjedna ustvrdili da bi trebalo pregovarati o reviziji 'vatikanskih ugovora', odnosno da bi i Crkva trebala podnijeti teret krize, potom je premijer Milanović ustvrdio da 'to nije tema', danas je pak Vlada objasnila zašto je tako tajnovita po tom pitanju

Tako su se prvo u Vladi osjetili ponukanima objasniti izjavu premijera Milanovića, prema kojoj revizija ugovora sa Svetom Stolicom 'nije tema'.

'Nije tema jer se svaka izmjena ugovora radi između ugovornih strana, u manirima prakse međunarodnog prava, a ne preko medija', poručili su iz Vlade. Na konkretno novinarsko pitanje planira li, dakle, Vlada krenuti u proces revizije ugovora sa Svetom Stolicom ili ne, iz Banskih dvora pristiže novi odgovor: 'Ne možemo o tome govoriti, jer kao što smo rekli - izmjene se mogu raditi između ugovornih strana, a ne preko medija.'

Na pitanje čemu tolika tajnovitost, odnosno što bi to točno trebalo značiti 'izmjene ugovora preko medija', u Vladi odgovaraju: 'To znači da, ako se i radi na izmjeni ugovora, o tome se može govoriti jedino nakon izmjena ili revizije takvog ugovora.'

Kakva je praksa prilikom izmjena međunarodnih ugovora, pitali smo Ivicu Maštruka, bivšeg veleposlanika Hrvatske pri Svetoj Stolici.

'Međunarodna praksa jest takva da se prvi dogovori, prvi kontakti, uspostavljaju diplomatskim kanalima i diskretno. U takvoj komunikaciji prvo se obje strane moraju usuglasiti da uopće otvore pregovore oko toga, a potom treba definirati teme odnosno eventualne odredbe ugovora koje bi došle pod povećalo, odnosno koje bi se mogle izmijeniti. S ta prva dva koraka nije dobro izlaziti u javnost, jer se može stvoriti više problema nego koristi. Što se tiče mog osobnog mišljenja, mislim da će se ova Vlada upustiti u to u ovom mandatu, ali ne ove godine. Bit će to dugotrajan proces', rekao nam je Maštruko.

Unatoč tome, i dalje je nejasno zbog čega u Vladi smatraju da se o toj temi javno može govoriti tek nakon završetka samog procesa revizijea ne, naprimjer, nakon što pregovori i formalno krenu.

'Subjekti međunarodnog prava trebaju i moraju pregovarati bez zadiranja javnosti, s obzirom na to da su ih građani izabrali i dali im povjerenje da rade za njih i u njihovo ime', poručili su iz Vlade u komunikaciji s novinarom tportala.

Iako je premijer Milanović u subotu u razgovoru za Novi list ustvrdio kako revizija ugovora sa Svetom Stolicom 'nije tema', danas je barem jedna stvar jasnija - revizija vatikanskih ugovora jest tema, ali tabu tema.